Cum fentează Fenechiu justiţia în dosarul Transformatorul: nu plăteşte prejudiciul, iar vilele şi BMW-ul de lux rămân de neatins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu FOTO Adevărul
Relu Fenechiu FOTO Adevărul

Fostul ministru, aflat în prezent în penitenciar, nu a plătit până acum niciun leu din prejudiciu de 5,7 milioane de lei imputat de justiţie în urma sentinţei din dosarul „Transformatorul”.

Fostul lider al liberalilor de la Iaşi, Relu Fenechiu, ex-ministru al Transporturilor, continuă lupta, din spatele gratiilor, pentru a scăpa de plata prejudiciului imputat în dosarul „Transformatorul”. Condamnat la cinci ani de închisoare, Fenechiu şi soţia sa, Mariana, cu care se află în divorţ, au început o amplă acţiune juridică. Niciun leu din averea familiei Fenechiu nu a fost recuperat până acum, chiar dacă o executare silită a fost încuviinţată pe numele fostului liberal de mai bine de doi ani.

Procedura executării silite în cazul lui Fenechiu a început încă din decembrie 2014, însă nu s-a concretizat din cauza unor acţiuni juridice demarate de Fenechiu şi soţia sa. Imediat după încarcerare, Relu Fenechiu şi soţia sa Mariana au decis să divorţeze, procedura judiciară fiind în curs. De asemenea, cei doi au cerut instanţelor să realizeze partajul şi, în paralele, invocând chiar partajul, au înaintat o contestaţie împotriva executării silite, care, zilele trecute, Tribunalul Iaşi a admis-o după ce instanţa a considerat că procedura executării a fost demarată cu încălcarea unor proceduri legale.

De ce s-a anulat executarea 

Potrivit dosarului de executare silită aflat în lucru la executorii jude­cătoreşti Dragoş Iovu şi Ioan Ciprian Sîrbu, de la Fenechiu ar fi trebuit să se confişte bunuri pe care fostul liberal le deţinea fie în calitate de proprietar, fie în coproprietate cu soţia sa, Mariana. E vorba de trei imobile de pe Aleea Teilor şi Fundac Socola, precum şi un autoturism BMW X6. „Toate bu­nurile supuse executării si­lite sunt fie integral, fie în parte bu­nuri comune sau bunuri cu privire la care apelanta are un drept de creanţă (valorificabil pe calea partajului), context în care am solicitat în faţa instanţei de fond partajarea judiciară a acestor bunuri, precum şi suspen­darea de drept a exe­cutării silite imobiliare în acord cu dispozitiile art. 818 C.pr.civ“, a susţinut Mariana Fe­nechiu, prin avocaţi, în procesul în care a reuşit anularea executării silite. Hotărârea Tribunalului Iaşi vine în contradicţie cu cea a Judecătoriei Iaşi, care respinsese, în primă instanţă, cererea fostei soţii a lui Fenechiu.

„Instanţa a admis apelul formulat având ca argumente, pe de o parte, decizia recentă a Curţii Constituţionale a României prin care încuviinţarea executării silite se poate face doar de către judecător şi nu de către executorul judecătoresc - cum s-a făcut faţă de Fenechiu Mariana, pe de altă parte, având în vedere că dosarul de partaj al celor doi nu a fost încă finalizat existând po­sibilitatea ca să fie executate bu­nurile ce intra în lotul Marianei Fe­nechiu“, ne-a explicat avocata Sandra Grădinaru, care a reprezentat-o pe fosta soţie a lui Fenechiu. 

Prejudiciu şi în cel de-al doilea dosar

Fostul ministru al Transporturilor ar trebui să mai achite un prejudiciu de aproximativ un milion de euro şi într-un alt dosar, în care a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. În respectivul dosar, potrivit acordului de recunoaştere pe care fostul liberal l-a semnat cu procurorii, sub se­chestru au fost puse aceleaşi bunuri pe care executorii încearcă să le valorifice pentru a recupera prejudiciul din dosarul „Transformatorul“.

Diferenţa dintre cele două dosare e că, în unul, banii trebuie recuperaţi de stat, iar în celălalt, de executorii judecătoreşti, în numele Servicii Energetice Moldova, reprezentantă în prezent de un lichidator judiciar. Este firma către care justiţia a confirmat că Relu Fenechiu şi apropiaţii săi au vândut transformatoare vechi la preţuri de catalog, faptă pentru care fostul liberal a fost condamnat.

Relu Fenechiu aşteaptă din partea justiţiei să îi fie contopite două pedepse, de 5 ani - primită în dosarul „Transformatorul“, şi de 3 ani şi 10 luni - primită recent după ce a recunoscut că a luat mită de la reprezentanta unei firme IT pentru a facilita derularea a două contracte guvernamentale. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite