Cum faci diferenţa între entorsă şi luxaţie. Care sunt simptomele şi cum acţionezi în primele momente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

O căzătură sau o lovitură puternică poate distruge articulaţii şi ţesuturi provocând dureri insuportabile. Acestea pot apărea în drumeţii sau în zone unde accesul la servicii medicale este restricţionat.

În volumul „SAS Ghidul supravieţuitorului“, autorul John „Lofty“ Wiseman subliniază diferenţa între entorse şi luxaţii şi dă câteva sfaturi legate de cum să acţionezi în primele momente după producerea accidentării. Astfel, potrivit autorului, „entorsa se face la o articulaţie din cauza smulgerii sau ruperii ţesuturilor din jurul acesteia“. Locul afectat va durea, se va umfla şi învineţi. Se recomandă aplicarea de comprese reci, a unui bandaj elastic, dar nu prea strâns, şi repaus.

„Persoana care are o entorsă se poate deplansa, dar NU trebuie supusă la un efort prea mare care i-ar putea cauza sechele permanente. Ţine piciorul ridicat şi în repaus“, susţine autorul. Acesta mai recomandă ca în cazul în care „vă scrântiţi glezna şi trebuie să vă continuaţi drumul, nu vă scoateţi gheata“, pentru că nu o veţi mai putea pune la loc din cauza umflăturii. Astfel, în acest caz, gheata acţionează ca o atelă.

În cazul luxaţiilor, acestea apar „după o căzătură, o lovitură sau izbitură puternică aplicată pe o articulaţie, care iese din locul ei“. Acestea sunt însoţite de dureri puternice şi deformări, „capul unui os simţindu-se prin piele“. „Spasmele musculare «fixează» osul în această poziţie anormală, astfel încât durerea este foarte mare când e pus la loc. Umerii sunt cei mai predispuşi la luxaţii“, explică autorul. Chiar dacă există cineva care vă poate oferi primul ajutor după apariţia luxaţiei şi vă poate ajuta să fixaţi umărul sau degetul la loc, este indicat să ajungeţi de urgenţă şi la un medic pentru a fi examinat corespunzător.
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite