Cum a reuşit un basarabean să câştige un milion de euro din spatele gratiilor

Cum a reuşit un basarabean să câştige un milion de euro din spatele gratiilor

Reţeaua era coordonată din spatele gratiilor

Autorităţile ieşene au destructurat un grup infracţional care a înşelat companiile de leasing cu aproximativ un milion de euro. Reţeaua era condusă din puşcărie de un basarabean cu cetăţenie română.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din gruparea infracţională făceau parte 11 persoane, fiecare cu rol bine stabilit şi coordonate de liderul lor aflat în puşcărie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, reţeaua funcţiona din 2012, iar pentru destructurarea ei s-a colaborat cu autorităţile din Republica Moldova. Zilele trecute, sub coordonarea procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată, poliţiştii au efectuat mai multe percheziţii.

“În  baza datelor obţinute în ziua de 02 octombrie a.c., în ambele state au avut loc concomitent 15 percheziţii domiciliare, în România fiind vizate judeţele Prahova, Cluj, Maramureş, Neamţ şi municipiul Bucureşti, iar în Republica Moldova municipiul Chişinău şi raioanele Bubuieşti şi Soroca. În urma percheziţiilor şi a activităţilor de documentare au fost indisponibilizate 4 autoturisme şi au fost ridicate în vederea confiscării si continuării cercetărilor, 330 înscrisuri (contracte vânzare-cumpărare auto, certificate de înmatriculare auto, cărţi tehnice auto, poliţe de asigurare auto, facturi transferuri bancare, extrase de cont, bilete la ordin, cec-uri bancare, CMR-uri, etc.), 10 agende cu diferite însemnări şi numere de telefoane, 5 ştampile rotunde, 12 telefoane mobile, 5 cartele SIM, 3 laptop-uri, 1 hard disk, 4 unităţi centrale PC”, au menţionat anchetatorii.

Modul de operare

Potrivit autorităţilor, cele 11 persoane achiziţionau în nume propriu sau prin intermediul unor firme diferite vehicule de la firmele de leasing, pe care le duceau ulterior în Republica Moldova unde le vindeau folosindu-se de acte false. Ulterior, în România maşinile erau declarate ca fiind furate iar firmele de leasing rămâneau păgubite.

“În momentul în care maşinile erau trecute prin punctele de trecere a frontierei dintre Romania şi R. Moldova, acestea aveau toate documentele legale. Astfel, au fost traficate peste 40 de autovehicule, producând un prejudiciu de 1.057.838 de euro unui număr de 11 firme de leasing. Grupul era foarte bine organizat si structurat pe patru nivele: sase persoane se ocupau de procurarea actelor necesare achiziţionării maşinilor de la firmele de leasing, alţi doi le transportau în R. Moldova, iar doi facilitau înmatricularea autovehiculelor în ţara vecină. Toţi erau coordonaţi de liderul grupului”, au mai spus anchetatorii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: