Cum au dat viaţă studenţii ieşeni unei zone neamenajate, unde aleile pe care mergeau erau cărări de pământ

Cum au dat viaţă studenţii ieşeni unei zone neamenajate, unde aleile pe care mergeau erau cărări de pământ

Parcul cu mobilier urban unic în Iaşi, realizat la iniţiativa studenţilor   FOTO TUIASI

Studenţii politehnişti au modernizat un parc cu mobilier urban unic în Iaşi. Lucrările de creare a mobilierului urban au fost atât de complexe încât nicio companie din ţară nu a vrut iniţial să se angajeze în proiect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a inaugurat parcul dintre căminele T9 – T10 – T11, o zonă verde reabilitată complet, după ce doi studenţi ai universităţii, Georgiana Butnariu şi Mihael Ionuţ Furdu, au câştigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAŞI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundaţia Comunitară din Iaşi.
 
Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenţii erau cărări bătătorite de pământ şi spaţiul verde era neîngrijit şi neîntreţinut, acum este un hub plin de viaţă în campus, loc de întâlnire al tinerilor.
 
„Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ţinând cont de drumurile studenţilor. A fost realizată o investiţie în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generaţie, cât şi într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată şi de zi / noapte”, se arată într-un comunicat de presă.
 
În mijlocul parcului însă stă conceptul studenţilor: o zonă unică în Iaşi de mobilier urban, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât şi o zonă mai joasă, tip bănci.
 
„Ne-am gândit la conceptul acesta de spaţiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieşit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut şi unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este aşa cum am plănuit”, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenţii care a venit cu ideea proiectului.
 

Parcul cu mobilier urban unic în Iaşi, realizat la iniţiativa studenţilor TUIASI   FOTO TUIASI

Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atraşi de studenţi, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiţia universităţii a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realiza lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iaşi a recompensat la rândul ei iniţiativa studenţilor amenajând integral tot parcul cu gazon.

„Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenţi gândesc un proiect, se duc la un finanţator, se înscriu într-o competiţie, doar ca să îşi înfrumuseţeze campusul în care trăiesc. Şi vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă. Noi nici nu am aflat, ne-au anunţat cu o zi înainte să depună proiectul şi i-am sprijinit 100%. Mai mult, le-am promis că dacă vor câştiga finanţarea vom suplimenta şi noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 30.000 pentru că a ieşit ceva foarte frumos”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu”, coordonator al Direcţiei Servicii Studenţeşti.
 
Amenajarea proiectului nu a fost simplă. Lucrările de creare a mobilierului urban au fost atât de complexe încât nicio companie din ţară nu a vrut iniţial să se angajeze în proiect, iar cei care au ales să o facă, într-un final, din Iaşi, au făcut-o pentru că s-au declarat impresionaţi de iniţiativa studenţilor.
 
„La proiect s-a alăturat şi Cosmin Iluc, absolvent al TUIASI, care a mai amenajat în trecut cu picturi murale diferite zone degradate de la clădirile universităţii. De data aceasta, a acoperit doi pereţi din zona parcului cu o compoziţie bazată pe forme geometrice, cu inspiraţie folclorică”, se mai arată în comunicatul de presă. 
 

In memoriam prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan

Parcul dintre căminele T9 – T10 – T11 va rămâne ca amintire a prorectorului Cezar Oprişan, responsabil de relaţia cu studenţii, care s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani. Una dintre cele mai mari dorinţe ale profesorului era ca studenţii să se poată bucura de astfel de spaţii verzi peste tot în campus, iar Direcţia Servicii Studenţeşti şi-a luat angajamentul ca, în viitor, să reabiliteze cât mai multe astfel de zone, cu mobilier urban şi amenajare modernă.
 
Acesta este al doilea proiect de revitalizare urbană a spaţiilor verzi din campus iniţiat cu entuziasm de studenţi şi desfăşurat în colaborare cu Direcţia Servicii Studenţeşti. În noiembrie 2017, în zona căminelor T3 – T4 a fost amenajată o zonă verde de recreere, creată de către studenţi pentru studenţi. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările