Cum se cosmetizează numărul infecţiilor nosocomiale. Spitalele care au declarat câte un pacient îmbolnăvit cu germeni intraspitaliceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din ţară încă raportează incidenţe sub media europeană a infecţiilor nosocomiale FOTO Arhivă
Spitalele din ţară încă raportează incidenţe sub media europeană a infecţiilor nosocomiale FOTO Arhivă

Incidenţa infecţiilor nosocomiale în judeţul Iaşi nu depăşeşte 1%. Potrivit datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică, după primele nouă luni ale anului, în unele spitale din judeţ s-au remarcat cazuri deosebite: doar unul sau doi bolnavi au fost infectaţi în cursul internării în spitale.

La un an după ce problema infecţiilor nosocomiale a ajuns în atenţia publicului mai ales prin decesele victimelor din Colectiv care au luat germeni din spitale, unităţile medicale din ţară încă raportează incidenţe mult inferioare mediei europene.

Potrivit DSP Iaşi, incidenţa din cele 25 de spitale publice şi private din judeţ este de 0,98%. Cifra este doar cu 0,24 puncte procentuale mai mare faţă de estimarea de pe primele nouă luni din 2015.

În 2016, peste 1.700 de bolnavi din aproape 180.000 de pacienţi externaţi din spitalele ieşene au dezvoltat infecţii nosocomiale. Dintre cele 25 de spitale din judeţ, doar unul a raportat o incidenţă a infecţiilor nosocomiale de peste 2%, restul raportând o medie mult sub 1%.

Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a raportat în primele nouă luni o incidenţă a infecţiilor intraspitaliceşti de 2.29%. În luna iulie, spitalul a fost în atenţia Ministerului Sănătăţii după ce trei familii au declarat că rudele lor internate în unitatea medicală au făcut infecţii nosocomiale, în cele din urmă pacienţii decedând. Din ianuarie până în septembrie, spitalul a raportat peste 800 de cazuri de infecţii nosocomiale, la un număr de aproximativ 35.700 de bolnavi externaţi.

„Din punctul nostru de vedere, raportarea este cât se poate de reală şi corectă. Serviciul de epidemiologie din spital îşi face treaba, în sensul că, pe de o parte, ia în evidenţă cazurile raportate de medicii curanţi şi, pe de altă parte, demarează controale din proprie iniţiativă. Trebuie subliniat că această incidenţă de 2% face referire strict la cazurile depistate cu infecţie nosocomială exclusiv în cursul internării în spital. Cazurile cu infecţii care ajung în spital prin transfer interclinic sau cele care sunt cu infecţii chiar din momentul internării nu se iau în calcul“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al spitalului.



Potrivit DSP Iaşi, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“  din Iaşi se află pe poziţia a doua după numărul de infecţii nosocomiale. Spitalul a declarat 76 de de bolnavi cu infecţii instraspitaliceşti la aproximativ 6.000 de pacienţi externaţi, ceea ce arată o incidenţă de 1,27% a afecţiunilor apărute în cursul internării.

O medie de peste 1% a infecţiilor nosocomiale a mai fost raportată de încă trei spitale ieşene, respectiv de Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul de Neurochirurgie şi Elytis Hospital. Celelalte 20 de unităţi medicale din judeţ au transmis DSP date conform cărora mai puţin de un pacient dintr-o sută externaţi au avut o infecţie nosocomială în cursul internării.

Situaţii deosebite au fost consemnate la la Spitalul Orăşenesc Hârlău, unde doar un bolnav din peste 3.000 a dezvoltat o infecţie nosocomială, la Spitalul Clinic Militar, unde doi bolnavi din peste 3.000 s-au infectat în timpul internării, şi la Maternitatea „Elena Doamna“, unde trei bolnavi din aproape 4.000 au fost depistaţi cu infecţii nosocomiale.

Specialiştii numesc infecţii intraspitaliceşti sau infecţii nosocomiale acele infecţii apărute la bolnavi în minimum 72 de ore de la internare. „Tot ce este anterior, nu este infecţie nosocomială, indiferent de origine. În cazul nostru, de exemplu, în jur de 90% dintre cazuri sunt infecţii cu Clostridium difficile. Săptămânal preluăm prin transfer cam 25-30 de astfel de pacienţi“, a nuanţat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.

Primele date înregistrate la DSP Iaşi despre infecţiile intraspitaliceşti datează din 2002. Atunci, incidenţa bolilor nosocomiale era de 0,88%, cu peste 2.000 de cazuri raportate la aproximativ 186.000 de pacienţi externaţi din spitale.

Citeşte şi:

Marele supravieţuitor al tragediei de la Colectiv: infecţiile nosocomiale

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite