Cum se construieşte bugetul public la Iaşi: 6 milioane de lei pentru sport, de trei ori mai puţini bani la sănătate

Cum se construieşte bugetul public la Iaşi: 6 milioane de lei pentru sport, de trei ori mai puţini bani la sănătate

Şedinţă de Consiliu Local Iaşi, forul care aprobă execuţia bugetară a oraşului FOTO Adevărul

Bugetul Iaşiului pentru 2013 a fost disputat într-o şedinţă de Consiliu Local în care opoziţia reprezentată de PDL s-a abţinut de la vot, considerând arbitrare priorităţile la cheltuieli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefii Primăriei Iaşi au hotărât ca sportul să primească şi în 2013 o finanţare uriaşă, cu mult mai mare decât orice alt domeniu de activitate. 6 milioane de lei vor intra în conturile Fundaţiei Sportului Ieşean, dar cea mai mare parte a banilor vor merge pentru finanţarea echipei de fotbal CSMS Iaşi, care se zbate la retrogradare, în subsolul Ligii 1.

Spre comparaţie, bugetul sănătăţii ar urma să primească doar aproximativ 2 milioane de lei, la fel cu şi ordinea publică a primit o alocare minusculă, chiar şi după scandalul generat de furtul busturilor din Parcul Copou. 

În principiu, bugetul Iaşiului pe 2013 este cel mai mare din istoria oraşului, cu venituri estimate la 909,2 milioane de lei şi cheltuieli de 934,6 milioane de lei. Bugetul este cu peste 220 de milioane de lei mai mare faţă de cel din 2012, diferenţa uriaşă fiind generată de veniturile pe care municipalitatea estimează să le obţină din fonduri europene nerambursabile pentru mai multe proiecte de dezvoltare urbană. 

„Iaşiul are un buget care nu ne va aduce decât sărăcie, împrumuturi peste împrumuturi, un buget nerealist, fără nicio legătură cu starea de fapt şi cu necesităţile oraşului şi care se bazează pe nişte bani care nu există. 48% din buget reprezintă doar fonduri europene. În 2012, Primăria nu a putut să atragă decât 22% din suma preconizată pentru acel an. Cum putem să credem atunci că Primăria, în acest an, va fi capabilă să atragă aproape 450 milioane lei?“, a declarat deputatul PDL Petrică Movilă.

Consilierii din PDL s-au abţinut de la vot, iar cei din PPDD au aprobat bugetul, chiar dacă au criticat faptul că Primăria alocă prea puţini bani pentru dezvoltarea fondului locativ.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările