Cum pot fi condamnaţi pentru omor şmecherii din trafic. Cazul şoferului care a transformat maşina în „armă a crimei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălcarea repetată a normelor rutiere, chiar şi atunci când şoferul şi-a dat seama că nu mai poate evita un accident rutier, a determinat o instanţă din Iaşi să condamne autorul unui accident mortal pentru omor calificat, în loc de ucidere din culpă.

Curtea de Apel Iaşi a motivat o decizie unică pentru jurisprudenţa din acest oraş: încadrarea la omor calificat a faptei unui şofer iresponsabil, care a provocat un accident rutier soldat cu doi morţi. 19 ani şi 8 luni de închisoare a primit ieşeanul Claudiu Paşnicu (27 de ani) pentru un accident comis urmare încălcării repetate a normelor rutiere.

Tocmai panoplia de nereguli rutiere anteriore tragediei i-a determinat pe judecători să îl condamne pe ieşean pentru omor calificat, în loc de ucidere din culpă, cum se întâmplă de regulă în accidentele rutiere. În motivare se arată că Paşnicu a comis fapta cu intenţie indirectă, adică a prevăzut că prin modul haotic de a conduce poate lua viaţa cuiva şi, deşi nu a vrut acest lucru, a acceptat că tragedia ar putea avea loc.

Accidentul comis de ieşean a avut loc în februarie 2017, atunci când Paşnicu a intrat într-o intersecţie, pe contrasens, deşi culoarea semaforului era roşie şi a lovit în lateral o Dacie în care se aflau soţii Doina şi Eugen Buzea. Ambii au murit pe loc.


Imagine surprinsă după momentul accidentului 

Cu peste 50 de metri înainte de a intra în intersecţie, - în timp ce era pe contrasens -, deşi a observat că semaforul arată culoarea roşie şi că nu are vizibilitate asupra părţii drepte a intersecţiei, Paşnicu a accelerat „declanşând, astfel, o stare de pericol iminent“. În momentul impactului viteza maşinii sale a ajuns la aproape 100 de kilometri pe oră. Şoferul a acceptat astfel posibilitatea de a ucide alţi participanţi la trafic, judecătorii arătând că nu au identificat nicio probă care să arate că acesta „a avut o minimă atitudine de preîntâmpinare activă a producerii rezultatului vătămător “.

Imagine indisponibilă

Maşina, armă a crimei

Magistraţii au mai precizat şi că, în aceeaşi zi, Paşnicu mai trecuse pe culoarea roşie a semaforului de alte trei ori şi că doar norocul a făcut ca acesta să nu producă un alt accident rutier. „De fiecare dată când a trecut pe roşu sau a pătruns pe contrasens, inculpatul a acceptat faptul că ar putea lovi un autoturism ori să loveascã un pieton, din declaraţiile martorilor reieşind că doar reacţiile fericite ale celor puşi în primejdie pentru a se salva au fost de natură a preîntâmpina producerea unui rezultat vătămător, inculpatul de fiecare dată având o atitudine pasivă, indiferentă“, se mai arată în motivare.

Curtea de Apel Iaşi mai menţionează în documentul citat şi că un alt şofer a sunat de două ori la 112 pentru a anunţa că „un nemernic  merge cu viteză în oraş, trece pe roşu, era să acosteze un pieton şi a fugit”, însă Poliţia nu a intervenit la timp pentru a preîntâmpina tragedia.  „Curtea, raliindu-se la aprecierea făcută prin rechizitoriu, constată că inculpatul, prin nerespectarea celor mai importante reguli de circulaţie, respectiv circulând cu o viteză cu mult peste cea legală în localitate, trecând linia continuă şi conducând pe distanţe semnificative pe contrasens şi, cel mai periculos, intrând în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, a transformat autoturismul într-o armă a crimei, fiindu-i indiferente urmările grave previzibile, şi anume uciderea ori/şi vătămarea unor persoane“, au concluzionat judecătorii.

În primă Instanţă, Claudiu Paşnicu a fost condamant la doar 8 ani şi 3 luni de închisoare, el fiind găsit vionovat pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă. În respectiva motivare, a Tribunalului Iaşi, judecătorul de caz a considerat că şoferul iresponsabil a comis fapta prin culpă cu prevedere

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite