Cum ne batem joc de memoria victimelor de la Colectiv. Centru nou de mari arşi inaugurat cu fast de ministru, închis a doua zi din cauza bacteriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din Iaşi au inaugurat cu fast, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, singurul centru cu paturi pentru mari arşi din Moldova, însă unitatea a fost închisă după festivitate, deoarece verificarea epidemiologică a ieşit „parţial neconformă”. Între timp, un pacient ars transferat cu avionul la Iaşi nu a putut fi internat în noul centru.

GALERIE FOTO

Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost inaugurată pe 16 octombrie, în prezentanţi oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. La eveniment au participat mai multe cadre medicale din Iaşi, dar şi preoţi, care au sfinţit noua investiţie.

„Este un moment foarte important. Este o normalitate de care ar trebui să ne bucurăm mai des. Sigur, nu e normal să renovezi în opt ani de zile, să dotezi în opt ani de zile. Am demonstrat, aici, la Iaşi, că lucrurile pot să meargă. Am demonstrat şi la Timişoara că lucrurile pot să meargă, astfel încât dacă se mai întâmplă nenorociri să putem să ne ajutăm semenii”, declara Ministrul Sorina Pintea, la acel eveniment.

Secţia Clinică de Mari Arşi, cum mai este cunoscută, trebuia să vină ca o soluţie pentru persoanele cu arsuri grave din Moldova şi nu numai, inaugurarea ei fiind amânată de 17 ori în ultimii ani.

Deşi ministrul Sănătăţii dădea asigurări că noua clinică poate fi folosită „de a doua zi”, în realitate, acest lucru nu s-a întâmplat. La o săptămână de la inaugurarea cu fast, unitatea este încuiată după ce epidemiologii au descoperit că locul ar putea fi infectat. Probele au fost recoltate pe 18 octombrie, la două zile de la inaugurare, şi nu înainte de aşa-zisa lansare. 


Investiţia a fost sfinţită de un sobor de preoţi FOTO Adevărul 

image

„Probele care au fost luate pentru verificare epidemiologică de la nivelul filtrelor din spaţiul nou creat pentru pacienţii mari arşi au ieşit deocamdată parţial neconforme, astfel încât s-au dispus măsuri suplimentare iar maine se vor lua din nou aceste probe. Dorim să existe condiţii de siguranţă pentru pacienţii de acolo, care prezintă un mare risc infecţios prin natura patologiei pentru care sunt internaţi”, a recunoscut Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Un prim pacient care ar fi trebuit să beneficieze de noul centru, care a costat 40 de milioane de lei, a ajuns la Iaşi, cu un avion SMURD, în cursul zilei de marţi, 22 octombrie. Este vorba de un bărbat de 80 de ani din Târgu Mureş, care a fost internat până la urmă pe vechea secţie, adică într-un spaţiu improvizat.

Ce spunea Ministerul Sănătăţii pe 16 octombrie

Imediat după inaugurare, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătaţii transmitea publicului că „începând de astăzi vor fi operaţionale 5 paturi de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi ce sunt organizate în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri”.

„Noua unitate dispune de toate spaţiile necesare asigurării tratamentului pacienţilor cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arşi, 5 săli de operaţie, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară şi 10 paturi pentru arsuri mici şi medii, maxim 20% din suprafaţa corpului”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Investiţia a fost realizată de către Ministerul Sănătăţii prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat (transferuri) şi prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanţat de Banca Mondială. Lucrările de construcţie şi amenajare ale secţiei au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi au valoarea totală de 40 milioane de lei.

„Secţia inaugurată astăzi a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc. Valoarea totală a echipamentelor achiziţionate este de 11,5 milioane lei”, se mai arata în comunicatul ministerului.

În România, pe lângâ cele cinci paturi pentru mari arşi care ar trebui să funcţioneaze la Iaşi, mai există 28 de paturi pentru astfel de bolnavi, în Bucureşti şi Timişoara.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite