Cât de spectaculos arată Palatul Culturii din Iaşi cu două luni înainte de deschidere. Bijuteria arhitecturală a fost închisă timp de opt ani

Cât de spectaculos arată Palatul Culturii din Iaşi cu două luni înainte de deschidere. Bijuteria arhitecturală a fost închisă timp de opt ani

Palatul Culturii din Iaşi după renovare FOTO: Ziarul de Iaşi/Facebook

Una dintre cele mai frumoase clădiri din România a fost închisă în urmă cu opt ani. La jumătatea lunii aprilie, instituţia de cultură îşi va deschide porţile pentru vizitatori. După restaurare, Palatul Culturii este o bijuterie arhitecturală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Simbolul Capitalei Moldovei, Palatul Culturii, este închis de mai bine de opt ani pentru lucrări de reabilitare. Peste 25 de milioane de euro s-au investit în restaurarea clădirii monument, aceasta fiind şi cea mai complexă lucrare de restaurare din România de după ‘90.
 
Lucrarea a fost una controversată, cu numeroase termene de finalizare amânate, mai ales că timp de doi ani şantierul a fost blocat din cauza lipsei fondurilor. Începând din luna aprilie însă, vizitatorii îi pot călca pragul. 
 
Cu două luni înainte de inaugurare, Palatul Culturii este deja o frumuseţe. După restaurare, monumentul istoric s-a transformat într-o bijuterie arhitecturală. Restauratorii au conservat elementele unice din Palat. În prezent se fac ultimele pregătiri pentru mult aşteptata inaugurare: se lăcuiesc podelele, se şterg vitraliile şi se lustruieşte gresia. 
 
Specialiştii au încercat din răsputeri să aducă Palatul Culturii la aspectul iniţial, s-a lucrat zi şi noapte după schiţe şi s-au respectat întocmai culorile şi toate elementele până la cel mai mic detaliu. 
 
Vzitatorii vor avea ocazia să admire conservarea sitului arheologic, expoziţii, sculpturi, camere grandioase şi patru muzee care vor fi adăpostite aici: Muzeul de Artă, de Istorie, de Ştiinţe şi Tehnică şi de Etnografie. 
 
Palatul Culturii are 298 încăperi cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 de metri pătraţi. A fost construit între 1906 şi 1925, în zona fostei Curţi Domneşti medievale a Moldovei. 
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: