Cum sunt afectaţi bolnavii cardiaci din Moldova de incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi. Spitalul nu va mai funcţiona câteva luni

Cum sunt afectaţi bolnavii cardiaci din Moldova de incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi. Spitalul nu va mai funcţiona câteva luni

Incendiul a avut loc miercuri, 11 aprilie FOTO ISU

Distrugerea „Institutului Inimii” din Iaşi în urma incendiului produs miercuri, 11 aprilie, îngreunează tratamentul bolnavilor cardiaci din regiunea de Nord-Est.

Ştiri pe aceeaşi temă

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George Georgescu” din Iaşi (IBCV) asigura până ieri preluarea şi tratarea bolnavilor cardiaci din toate judeţele Moldovei şi nu numai. În urma incendiului, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a dispus direcţionarea bolnavilor din această zonă către centre similare din Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara.

În cursul gărzii trecute, la nivel regional s-au înregistrat deja două cazuri de infarct miocardic acut care, din cauza dezafectării IBCV, au fost transportate către alte două unităţi medicale din ţară. Pentru cei doi bolnavi s-a cerut transport asistat prin 112. „Garda trecută au fost două cazuri de infarct miocardic, unul la Spitalul din Piatra Neamţ transferat cu ambulanţa la Târgu Mureş, şi o femeie la Gropniţa, judeţul Iaşi, intervenţie primară cu elicopterul Iaşi şi transfer la Bucureşti, la Spitalul Floreasca”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD în regiunea de Nord-Est.

Bolnavii au fost transportaţi în alte centre medicale întrucât, la Iaşi, singura unitatea medicală care efectua procedura de angioplastie pentru tratarea infarctului era IBCV. Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cu toate că este cel mai mare spital din Moldova, nu efectuează angioplastii în clinica de cardiologie din lipsa aparatului numit angiograf. Potrivit conducerii clinicii şi spitalului, demersurile pentru obţinerea unui aparat sunt începute de mai bine de patru ani, însă acestea s-au finalizat până în prezent numai cu promisiuni.

Conform DSP Iaşi, pentru stingerea incendiului care a izbucnit la etajul al şaselea la IBCV s-a folosit o cantitate mare de apă care s-a infiltrat la etajele inferioare ale clădirii, în spaţiile în care îşi desfăşurau activitatea institutul şi Spitalul „Dr. C. I. Parhon”. În urma evenimentului, blocul operator al IBCV a fost inundat şi declarat inutilizabil. Au mai fost inundate spaţiile destinate Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici, secţia ATI aferentă sălii de operaţii de la clinica de urologie şi dializa de la clinica de nefrologie a Spitalului „ Dr. C.I. Parhon”. 

În consecinţă, bolnavii cu urgenţe urologice şi nefrologice au fost preluaţi de la Spitalul CF Iaşi şi Spitalul Militar Iaşi. Pacienţii internaţi în secţia ATI au fost transferaţi la IBCV şi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Bolnavii dializaţi la Spitalul „ Dr. C.I. Parhon” au fost direcţionaţi către centrele private care fac dializă în Iaşi în baza contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Citeşte şi:

VIDEO Incendiu puternic la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Focul s-a reaprins după 12 ore

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: