Cum să acumulezi informaţii mai repede şi pentru o perioadă mai lungă de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de sesiune sau de susţinerea unui examen greu ne dorim să reţinem cât mai multe din informaţiile pe care le citim.

Specialiştii în neuroştiinţe susţin că este necesar să ne antrenăm continuu creierul pentru a evita atrofierea lui. Unul din modurile de a menţine activ creierul este de a reţine şi folosi constant informaţii noi. Pentru a acumula cât mai multe date înainte de un examen important putem ţine cont de câteva recomandări. 

Profesorul universitar Daniel Wong, autorul volumului „16 moduri pentru a motiva un adolescent,  susţine că a soluţie pentru a fundamenta mai bine informaţiile citite este bine ca acestea să fie preluate în modalităţi diferite. Practic, puteţi învăţa despre aceeaşi temă din note de curs, cărţi, puteţi viziona un material video sau cursuri online. Încercaţi să creaţi fişe pentru informaţiile acumulate şi aplicaţi-le în probleme practice. Simplificaţi şi sumarizaţi informaţia.  

O altă recomandare a lui Daniel Wung este ca în fiecare zi să fie studiate mai multe materii, deoarece această îmbinare ajută la o mai rapidă învăţare. 

Pentru a reţine informaţia o perioadă mai lungă de timp este necesară repetarea logică a materiei. Intervalul de memorare variază în funcţie de cât de mult timp vrei să reţii informaţia. Astfel, datele noi trebuie repetate periodic după prima zi de învăţare, după a a patra zi, a zecea zi, iar unele informaţii pot fi reluate chiar şi după două luni. Testaţi-vă periodic nivelul de învăţare, iar când repetaţi încercaţi să o faceţi cu voce tare, ca şi cum aţi explica cuiva infromaţia. 

Profesorul mai recomanda ca cei care participă la cursuri în clasă să stea în partea din faţă, cât mai aproape de cel care predă, pentru a nu fi perturbaţi în procesul învăţării. Luaţi notiţe scriind de mână şi evitaţi laptopul ori tableta. 

Încercaţi să nu faceţi mai multe lucruri în timp ce învăţaţi. Evitaţi să ascultaţi muzică, lăsaţi telefonul în altă cameră sau închideţi aplicaţiile cu sonor şi blocaţi accesul la reţelele de socializare. Pentru a creşte productivitatea, faceţi pauze de 5-10 minute după fiecare 40 de minute de muncă. Totodată, faceţi exerciţii fizice cel puţin de trei ori pe săptămână, consumaţi suficiente vitamine şi beţi cel puţin opt pahare de apă zilnic. Programul de somn trebuie respectat, cel puţin opt ore pe noapte. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite