Culmea justiţiei: doi judecători care au condus Tribunalul Iaşi au eşuat ruşinos la examenul pentru avocatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai controversaţi judecători din Iaşi, în trecut şefi în cadrul Tribunalului, nu au reuşit să îndeplinească baremul minim la examenul de intrare în avocatură ce a avut loc zilele trecute.

Judecătorii suspendaţi Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi şi Radu Tărniceriu, de la Tribunalul Militar Iaşi, au încercat să devină avocaţi definitivi după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a suspendat din funcţia de magistrat urmare a unor dosare instrumentate pe numele lor de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Cei doi magistraţi-suspendaţi au beneficiat de prevederea legală care permite persoanelor cu exeperienţă juridică să participe direct la concursul pentru funcţia de avocat definitiv. Ambii au eşuat lamentabil la cele cinci probe, ce au constat în întrebări din codul civil, codul de procedură civilă, codul penal sau codul de procedură penală. Potrivit rezultatelor postate pe site-ul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Anton a obţinut la cele cinci probe grilă pe care le-a susţinut 38 de puncte dintr-un total de 100.

Un poliţist din Iaşi i-a întrecut

Judecătorul Dan Anton a obţinut, în final, doar 38 de puncte în urma susţinerii probelor, punctaj aflat la aproape jumătate de limita minimă impusă de lege pentru promovarea concursului – 70 de puncte. La rândul său, Radu Tărniceriu a fost mai aproape de a-şi îndeplini obiectivul însă, după corectare, nota sa a fost calculată la 61. Cei doi judecători au fost suspendaţi de funcţie în urma unor anchete a procurorii DNA. Radu Tărniceriu (foto jos) era preşedinte al Tribunalului Militar când a fost trimis în judecată el fiind acuzat de trafic de influenţă după ce, au spus procurorii, l-ar fi ajutat pe fostul primar din Gorban să obţină o suprafaţă mare de teren, printr-o sentinţă judecătorească.

Judecătorul Radu Tărniceriu

Tărniceriu a fost condamnat în primă instanţă, de Curtea de Apel Suceava, la trei ani de închisoare cu suspendare. La rândul său, Dan Anton este judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României într-un dosar în care este acuzat atât de infracţiuni de corupţie, cât şi de infracţiuni privind violarea vieţii private. Dan Anton a fost, înainte de a ajunge judecător la Secţia Penală a Curţii de Apel Iaşi, vicepreşedinte al Tribunalului. El a fost arestat la finele anului trecut pentru o perioadă de timp, fiind ulterior eliberat din arest şi judecat în stare de libertate.

Judecătorii Radu Tărniceriu şi Dan Anton nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri pentru a comenta rezultatele obţinute la examenul de intrare în avocatură. Un alt pretendent care a picat examenul este fostul şef al Poliţiei Neamţ, Aurelian Şoric, care a încearcă de mai mulţi ani să devină avocatSingurul candidat care a promovat examenul pentru a intra în breasla avocaţilor definitivi este Marcel Zota, un angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite