Culisele transferului lui ÎPS Pimen la Bucureşti, cu elicopterul. Surse: mitropolitul Moldovei, discuţie telefonică la Spitalul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan
ÎPS Teofan

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a avut o discuţie telefonică cu reprezentanţii Spitalului Judeţean din Suceava referitoare la situaţia arhiepiscopului Pimen.

Surse apropiate discuţiei ne-au precizat că mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost cel care i-a sunat, luni seară, 20 aprilie, pe reprezentanţii Spitalului Judeţean din Suceava. 

Potrivit surselor citate, înaltul prelat ieşean ar fi cerut ca Pimen să fie transferat la Iaşi.

S-a decis, în final, ca Pimen să fie transferat la Bucureşti deoarece, odată cu el, trebuia mutat de la Suceava şi un alt pacient, de 47 de ani, a cărui stare era foarte gravă, fiind necesară internarea acestuia la Institutul „Matei Balş”, singurul loc unde ar avea "şanse maximale" de supravieţuire. 

Reprezentanţii SMURD au precizat marţi, 21 aprilie, că transferul a fost efectuat cu elicopterul MI 8 al Unităţii Speciale de Aviaţie din cadrul al Ministerului Afacerilor Interne. 

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, a fost transferat alături de un pacient  de 47 de ani infectat, ca şi el, cu COVID-19.  Pimen a fost conştient pe parcursul transportului, dar a avut nevoie de mască de oxigen pentru a respira. Doi medici şi doi asistenţi din cadrul SMURD Iaşi au asigurat transportul, atât ei cât şi piloţii folosind echipamente de protecţie pentru a nu se infecta. 

„A fost o misiune deosebită, o misiune de noapte, făcută cu elicopterul MI 8, ceea ce este un eveniment deosebit. Un eveniment care s-a întâmplat în contextul numeroşilor pacienţi foarte gravi aflaţi în Spitalul Judeţean Suceava şi pe care trebuia să îi sprijinim, aşa cum, de fapt, îi sprijinim în fiecare zi. Spitalul Judeţean Suceava a avut nevoie de acest sprijin, aceşti pacienţi erau critici iar numărul, din câte ştim noi, al pacienţilor din Terapie Intensivă era foarte mare. Am făcut un transfer similar pentru o pacientă tot de acolo, săptămâna trecută, este posibil să mai fie nevoie de transfer şi am făcut şi transferuri către Iaşi, - în general pe cale rutieră - pentru că în elicopterul mic nu se pot lua măsurile de protecţie în totalitate, iar elicopterul mare era într-o misiune în vestul ţării”, a explicat Diana Cimpoeşu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite