Culisele revoluţiei anti-Tudorel de la Universitatea „Cuza“. Surse: mai mulţi profesori ar vrea revocarea rectorului-ministru, dar nu au avut curaj să semneze

Culisele revoluţiei anti-Tudorel de la
Universitatea „Cuza“. Surse: mai mulţi profesori ar vrea revocarea rectorului-ministru, dar nu au avut curaj să semneze

Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Atmosferă tensionată în rândul colectivului didactic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi după ce o scrisoare deschisă prin care se cere revocarea rectorului suspendat, Tudorel Toader, a fost făcută publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

În documentul semnat de 30 de cadre universitare de-ale instituţiei, dar şi de alte cinci nume importante de mediul academic, se invocă “prejudiciul grav de imagine” pe care Toader l-ar aduce prin activitatea sa de ministru al justiţiei.

„Considerăm că implicarea politică a domnului profesor dr. Tudorel Toader şi atragerea Universităţii în declaraţiile sale de presă şi în mesajele transmise în cadrul comunităţii academice, emise când în calitate de rector, când în calitate de ministru, de multe ori prin alăturarea celor două funcţii, pun în pericol raporturile dintre reprezentanţii Universităţii cu partenerii sociali şi educaţionali externi, raporturile dintre angajaţii Universităţii noastre şi, nu în ultimul rând, relaţiile cu foştii, actualii şi viitorii noştri studenţi”, arată semnatarii scrisorii.

Ce spun semnatarii

Reporterii „Adevărul” au discutat cu mai mulţi universitari care au semnat, toţi confirmând autenticitatea scrisorii. Potrivit unor surse din cadrul universităţii, despre strângerea de semnături ale unor cadre didactice se discută, pe grupurile online interne ale universităţii, încă din luna noiembrie. Deşi numărul celor care susţin informal demersul ar fi  mai mare, nu toţi au fost de acord să îşi pună semnătura pe scrisoare. Cei care au făcut-o, însă, speră ca, odată făcută public, şi alte cadre didactice să se alăture demersului. 

La rândul lor, unii semnatari contactaţi de „Adevărul” au admis că au semnat scrisoarea, însă nu au dorit să ne furnizeze alte reacţii pe acest subiect.

Unul dintre cei care şi-a explicat nemulţumirea este lectorul Bogdan Creţu, de la Facultatea de Litere, care a spus că 
Tudorel Toader este „un om politic sadea, nu un tehnocrat impartial”, motiv pentru care autoritatea sa poate suferi presiuni politice.


„Dl Ministru are o misiune politică atent negociat şi precis trasată. Prin poziţia sa în Guvern, prin acţiunile sale, dl Ministru este una dintre cele mai expuse şi mai contestate persoane din spaţiul public. Reacţiile europene atrag atenţia asupra schimbărilor politizate din domeniul Justiţiei, care devin un pericol pentru păstrarea unei direcţii pro-UE. Oricum am da-o, dl Ministru al Justiţiei are un rol decisiv în această aventură perdantă”, ne-a mai spus Creţu.

La rândul său, conferenţiarul Cătălin Constantinescu a admis şi el faptul că a semnat scrisoarea: „Nu îmi convine să fie asociată imaginea universităţii cu a ministrului care stă la masă cu liderii politici ai actualei majorităţi şi mai şi răspunde la comanda lor politică”, ne-a spus acesta.

Răspunsul Senatului

Scrisoarea deschisă prin care se cere revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector este adresată Senatului universităţii. Preşedintele acestui for, profesorul Gabriel Iancu, ne-a precizat, ieri, că alte două cereri similare au fost deja discutate în Senat.

„Î
n cadrul şedintei de Senat desfaşurată în luna noiembrie au fost luate în discuţie memoriile şi solicitarile unor reprezentanti ai societatii civile precum şi ai Grupului Civic Reset Iaşi, care au vizat demiterea Rectorului UAIC. În urma dezbaterilor Plenul a constatat că la acest moment nu există temei juridic pe baza căruia Senatul să revoace Rectorul”, a spus Iancu. La ora redactării acestei ştiri, Iancu ne-a precizat că scrisoarea deschisă a cadrelor didactice nu era înregistrată la Senat. După ce va fi înregistrată, aceasta va fi analizată în următoarea şedinţă a Senatului universităţii, care va avea loc în ianuarie. 

La universitatea ieşeană, lucrează în jur de 700 de cadre didactice. Contactat telefonic, Tudorel Toader nu a dorit să comenteze scrisoarea deschisă semnată de colegii săi. 

Scrisoarea integral, mai jos

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: