Culisele experimentelor pe pacienţi de la Iaşi: Substanţele prelevate de la pacienţi, ţinute în frigiderul bolnavilor. Astărăstoae îi ţine în braţe pe medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurochirurgul Ion Poeată a fost şi el reclamat la Parchet de conducerea Spitalului de Neurochirurgie. El este supervizorul medicului care ar fi prelevat ţesuturile FOTO Adevărul
Neurochirurgul Ion Poeată a fost şi el reclamat la Parchet de conducerea Spitalului de Neurochirurgie. El este supervizorul medicului care ar fi prelevat ţesuturile FOTO Adevărul

Doi medici din Iaşi au fost reclamaţi la Parchet de şefii lor după ce ar fi derulat experimente medicale pe mai mulţi pacienţi. Patru dintre pacienţii folosiţi cobai ar fi murit. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a avut o reacţie bizară mustrând conducerea spitalului că a făcut public acest caz şi luându-le apărarea celor incriminaţi. Unul dintre medicii acuzaţi spune că la mijloc este o răzbunare a managerului spitalului.

Anchetă la Iaşi împotriva a doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu” acuzaţi că ar fi realizat experimente medicale ilegale asupra mai multor pacienţi. Medicii neurochirurgi Ştefan Iencean şi Ion Poeată, ultimul dintre ei şef de secţie, au fost reclamaţi la Parchet de conducerea unităţii sanitare pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Şefii spitalului au motivat în plângerea înaintată autorităţilor că patru dintre pacienţiii asupra cărora s-ar fi realizat experimentele ar fi decedat ulterior intervenţiilor. 

Procurorii au înregistrat dosarul la finele anului trecut, însă au schimbat încadrarea juridică a faptei şi derulează în prezent investigaţii pentru abuz în serviciu. “În acest caz a fost începută urmărirea penală in rem (n.r. asupra faptei) pentru infracţiunea de abuz în serviciu”, a precizat Iulian Iftodi, purtător de cuvânt al Parchetului local din Iaşi. Anchetatorii au precizat că au început urmărirea penală pentru o altă infracţiune întrucât, până în prezent, nu este dovedită clar legătura de cauzalitate între intervenţiile presupus ilegale ale medicilor şi decesul pacienţilor pe care aceştia i-ar fi folosit. 
 

Cum a izbucnit scandalul 
 

În luna august a anului trecut, unul dintre medicii de la Spitalul de Recuperare a descoperit în frigiderul dintr-un salon destinat pacienţilor 89 de eprubete conţinând lichid cefalorahidian, extras din şira spinării a unor pacienţi. Pe opt dintre respectivele eprubete erau inscripţionate numele unor pacienţi. Lichidul cefalorahidian se extragere în urma unor puncţii lombare, intervenţii pe care medicii nu le pot realiza fără consimţământul pacientului. 

image

Reprezentanţii Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi susţin în plângerea lor că intervenţiile ar fi fost realizate fără acceptul respectivilor pacienţi şi, mai mult decât atât, lichidul prelevat ar fi fost folosit pentru o cercetare ştiinţifică de către medicul Ştefan Iencean. Iniţial, medicul Iencean a declarat că puncţiile lombare ar fi fost efectuate la îndrumarea şefului său de secţie, Ion Poetă. Ulterior, în cadrul unei anchete interne derulate în spital, Iencean şi-a schimbat declaraţia şi a spus că intervenţiile au fost făcute la iniţiativa sa, însă a precizat că le-a făcut pentru a ajuta pacienţii şi nu pentru a realiza experimente. Conducerea spitalului neagă însă această variantă şi susţine că cei doi medici chiar ar fi publicat o lucrare ştiinţifică pe baza rezultatelor obţinute în baza experimentelor ilegale. 
 

Ministerul Sănătăţii, sesizat de spital 
 

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie a sesizat Colegiul Medicilor în acest caz, dar şi Ministerul Sănătăţii. “În primul rând vreau să spun că pentru mine aceasta nu a fost o situaţie plăcută. Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte ca să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, ideea este că comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Acesta a mai precizat că medicul Ştefan Iencean a fost destituit la finele lunii trecute iar medicul Ion Poeată a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% pentru trei luni. 

Pacient de 36 de ani, 30 de puncţii lombare 

În plângerea înaintată la Parchet reprezentanţii spitalului din Iaşi exemplifică situaţia unuia dintre pacienţii

stefan iencean

asupra căruia medicul Ştefan Iencean ar fi efectuat puncţii lombare. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, din judeţul Suceava, asupra căruia medicul ar fi efectuat nu mai puţin de 30 de puncţii lombare. Nu este clar până la acest moment al anchetei dacă respectivele intervenţii asupra suceveanului se justificau sau dacă acestea au avut vreo legătură cu decesul său, ce a survenit ulterior internării în spital. 
 

Medicii Ştefan Iencean (foto dreapta) şi Ion Poetă predau şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T Popa” din Iaşi. Medicul Iencean a mai fost sancţionat în trecut cu desfacerea contractului de muncă după ce şi-a înregistrat colegii în timpul unei operaţii, însă a fost reangajat urmare a unei decizii a instanţei. Iencean se află în conflict deschis cu managerul Lucian Eva, împotriva căruia a înaintat în urmă cu doi ani o sesizare privind o posibilă plagiere a tezei de doctorat a acestuia din urmă. O comisie de specialitate a concluzionat în cazul medicului Eva că nu a fost vorba de o plagiere ci de o citare necorespunzătoare. 
 

Astărăstoae îi ţine în braţe pe medicii incriminaţi 
 

Doctorul Vasile Astărăstoae, cel care este şi rector al Universităţii de Medicină din Iaşi, le-a luat, marţi, apărarea celor doi medici incriminaţi. Astărăstoae a dat de înţeles că şefii Spitalului de Neurochirurgie s-ar fi grăbit atunci când au dispus sancţionarea doctorilor. “În ceea ce priveşte cazul în speţă eu am recomandat şi recomand prudenţă. Vom începe să analizăm să vedem care este situaţia reală, nu putem să ascultăm o singură parte, cu atât mai mult cu cât la spitalul de Neurochirurgie au existat conflicte şi acuzaţii reciproce şi atunci este bine să nu cădem în capcana de a da dreptate unui sau celuilalt. După ce vom face ancheta pe Colegiu, pentru că nu este de competenţa Universităţii să facă această anchetă, ne vom spune punctul de vedere”, a declarat Vasile Astărăstoae. 

Acesta a punctat că în cazul oricărui act medical de cercetare este nevoie de consimţământul pacientului însă a spus că încălcarea acestei norme este infracţiune doar dacă s-a produs un prejudiciu real şi cert. “Nu ştiu de ce conducerea spitalului a ieşit în presă şi am impresia că este un fel de presiune care se face asupra noastră dar noi nu cedăm la presiuni încât nu pot să spun ce riscă x sau y asta e treaba celor care anchetează cazul. Eu deplâng acest incident dar dacă se va dovedi că nu este real atunci vom vedea şi situaţia celor care au reclamat. Dacă este real vom da sancţiuni care sunt trecute în Codul Deontologic iar mai departe Parchetul îşi va face datoria”, a încheiat Astărăstoae. De menţionat că acesta se află în relaţii cordiale cu managerul Lucian Eva, al cărui frate, Emilian Eva, procuror, l-a trimis în judecată într-un dosar de trucare a unor fonduri europene. 

Reacţia medicului

Ştefan Iencean, unul din cei doi neurochirurgi de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi acuzaţi că ar fi realizat 89 de puncţii lombare fără consimţământul pacienţilor, susţine că plângerea penală este o reacţie a faptului că l-a reclamat pe managerul spitalului că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.Medicul Ştefan Mircea Iencean susţine că plângerea penală depusă împotriva sa de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi ar fi încă un mijloc prin care s-ar încerca îndepărtatea sa din unitatea medicală.

El a mai spus că fiecare operaţie a fost făcută corect şi legal.”Practic, (n.r. - managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva) a urmărit îndepărtarea mea din spital. Am primit decizia de desfacere a contractului de muncă în ziua procesului în contencios administrativ pentru şef de secţie la Neurochirurgie, acestea fiind o cale de blocare. Bineînţeles că fiecare lucru a fost făcut în mod corect şi legal”, a declarat Ştefan Mircea Iencean.

Medicul mai susţine că plângerea penală împotriva sa este o răzbunare a managerului spitalului, dr. Lucian Eva, după ce el a semnalat la Ministerul Educaţiei că în 2012 acesta şi-ar fi plagiat teza de doctorat.Mai mult, el susţine că a depus la rândul său o plângere penală, în august 2014, împotriva managerului Lucian Eva, pentru fals în înscrisuri.”Sunt nevinovat! Plângerea penală făcută este o defăimare şi este o reacţie venită ca represalii împotriva plângerii penale făcute de mine contra doctorului Eva, în august 2014, pentru fals în înscrisuri oficiale şi a faptului că i-am evidenţiat plagiatul din teza de doctorat”, a adăugat Ştefan Mircea Iencean.

Citeşte şi: 

UPDATE Mengele de Iaşi. Medici acuzaţi de experimente ilegale pe pacienţi: "Este o răzbunare a directorului spitalului"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite