Criză de sânge fără precedent la Iaşi. Unele operaţii au fost amânate, iar medicii fac un apel la donatori

Criză de sânge fără precedent la Iaşi. Unele operaţii au fost amânate, iar medicii fac un apel la donatori

Foto Arhivă

Numărul donatorilor s-a redus cu un sfert. Medicii fac apel la populaţie să doneze sânge. Pe lângă faptul că pot ajuta semeni aflaţi în situaţii critice, donarea este benefică pentru sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi a scăzut drastic în contextul extinderii epidemiei de coronavirus din România. Specialiştii atrag atenţia că spitalele au, în continuare, nevoie de sânge.
 
Dacă în alţi ani, în primele 6 luni ale anului, media zilnică a donatorilor era de 65, acum vin cel mult 30-40 de persoane în fiecare zi la centrul de transfuzii. Din această cauză, la Spitalul „Sf.Spiridon” din Iaşi, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei, se operează doar urgenţele. 
 
Medicii fac eforturi  pentru a asigura necesarul de sânge în cazul hemoragiilor digestive. Şi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi medicii sunt nevoiţi să se descurce cu o singură o unitate de sânge în fiecare secţie. 
 
Medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, spune că pacienţi care să aibă nevoie de sânge vin zilnic la spital, iar cazuri grave sunt chiar şi 5 pe zi. Doar că nu sunt stocuri de sânge.

„Este o criză mai mare în acest an. Numărul de donatori este mai redus. Cei care vin către centrele de recoltare sunt în număr mai mic decât în anii anteriori. Un protocol de transfuzii masive începe cu două unităţi de sânge, două unităţi de plasmă, două unităţi de  concentrat leucoplachetar, care se face din mai multe unităţi de sânge recoltat. Asta este pentru început, pentru prima oră într-un şoc hemoragic”, spune Medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.
 
Medicii fac apel la populaţie să doneze sânge. Pe lângă faptul că pot ajuta semeni aflaţi în situaţii critice, donarea este benefică pentru sănătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările