Criză gravă de sânge la Iaşi: rudele bolnavilor care trebuie operaţi au ajuns să caute donatori pe Internet

Criză gravă de sânge la Iaşi: rudele bolnavilor care trebuie operaţi au ajuns să caute donatori pe Internet

FOTO News and Trends

Bolnavii internaţi în spitalele din Iaşi pentru intervenţii chirurgicale sunt operaţi doar dacă arată că aparţinătorii lor au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină.

Ştiri pe aceeaşi temă

În plină vară, la Iaşi, nevoia de sânge se acutizează din cauza numărului insuficient de donatori.
 
Miercuri, 09 august, patru familii cu rude internate în spitale căutau donatori, în faţa Centrului de Transfuzie Sanguină, care să doneze sânge pentru persoanele bolnave. Alte două familii căutau donatori online, pe Facebook, tot pentru apropiaţii internaţi pentru operaţii în spitale.
 
Potrivit conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi, vara, în perioada de concedii, apare criza de sânge din cauza numărului redus de donatori.
 
„Luni şi marţi au fost în jur de 50 de donatori. Miercuri, situaţia s-a îmbunătăţit şi au venit în jur de 90 de persoane să doneze. Avem nevoie pe toate grupele de sânge, mai puţin grupa B cu Rh pozitiv, care este singura grupă prezentă în centru într-o cantitate cu care am putea face faţă oricărei solicitări. În rest, avem mare nevoie de sânge grupa 0, grupa A şi grupa AB cu Rh pozitiv şi cu Rh negativ“, a arătat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.
 
Ieşenii interesaţi să contribuie la salvarea bolnavilor din spitale pot dona sânge de luni până vineri, în intervalul orar 7.00-13.00. Centru de Transfuzii Iaşi va fi deschis şi luni, pe 14 august, cu program normal de lucru. Pentru această dată, pe reţeau socială Facebook este anunţat şi un eveniment care invită ieşenii la CRTS să doneze sânge.
 
„În acest moment Centrul Regio­nal de Transfuzie Sanguină func­ţionează la capacitate de avarie şi se confruntă cu o lipsă acută de sânge! Unele operaţii sunt amânate din cauza lipsei de sânge! Astfel, pe data de 14 august 2017, de la ora 7 dimineaţa, vă invităm la sediul CRTS Iaşi pentru a dona sânge! Am ales această dată deoarece este zi liberă şi ne putem mobiliza mai uşor şi mai bine! Haideţi să salvăm cât mai multe vieţi“, precizează organizatorii. Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite mai multe condiţii care pot fi consultate online sau la sediul centrrelor de transfuzii. 
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările