Crime odioase comise de moldovence. Femeia care i-a băgat un cuţit în inimă soţului care a îndrăznit să o înjure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe crime ce au fost soluţionate de anchetatori, în ultimii ani, în municipiul Iaşi, au fost comise de bărbaţi. Au fost, însă, şi asasinate comise de femei, unul mai odios decât celălalt.

Una dintre cele mai mediatizate crime din Iaşi a avut loc în 2007, protagonistă fiind Alina Horeanu, la acea vreme studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Studenta avea un iubit în Iaşi, Vlad Scurtu, însă se iubea şi cu un afacerist din judeţul Botoşani, care avea o relaţie extraconjugală. Pe 9 februarie 2007, omul de afaceri Daniel Mancaş venea la Iaşi. Varianta prezentată de acesta familiei a fost că va merge la Leţcani pentru a cumpăra piese de schimb pentru maşină.

La acea vreme, Mancaş avea un copil, iar soţia urma să-l aducă pe lume pe al doilea. În seara crimei, botoşăneanul a ajuns într-un apartament din Iaşi în care locuiau Vlad Scurtu şi Alina Horeanu. Mancaş avea o relaţie extraconjugală de mai multe luni cu Alina Horeanu, pe care o cunoscuse pe o reţea socială. Bărbatul ştia că amanta sa ar fi verişoară cu Vlad Scurtu. În realitate, aşa cum cei doi aveau să şi recunoască, Alina Horeanu a devenit amanta lui Mancaş, cu acceptul iubitului ei, pentru a profita de situaţia materială prosperă a acestuia.

După o discuţie mai aprinsă între Alina Horeanu şi Daniel Mancaş, în care tânăra i-a spus că vrea să rupă relaţia, acesta a vrut să plece din locuinţă. Nu a apucat să o facă întrucât Vlad Scurtu, care în timpul scandalului a stat la un calculator dintr-o altă cameră, s-a năpustit asupra afaceristului pulverizând înspre acesta cu spray lacrimogen. Ulterior, l-a înjunghiat. A fost ajutat de Alina Horeanu să ducă la bun sfârşit crima. S-a stabilit ulterior că victima fusese ucisă cu 30 de lovituri de cuţit.

Vlad Scurtu a chemat după omor alţi doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, care l-au ajutat să scape de cadavru. Trupul lui Mancaş a fost îngropat într-o pădure din judeţul Suceava şi găsit abia după ce asasinii au recunoscut fapta la audieri.

Şi-a ucis soţul de la o înjurătură

Un alt caz mediatizat a fost cel al femeii care, în ianuarie 2017, şi-a ucis soţul în bucătărie, urma unui conflict verbal. Carmen Paraschiva Presnac, de 36 de ani, este judecată acum pentru omor după şi-a ucis bărbatul cu o lovitură de cuţit în inimă.

Potrivit anchetatorilor, Carmen şi Gabriel Presnac, cel din urmă de 38 de ani, erau căsătoriţi de 12 ani, iar de doi ani locuiau împreună într-un imobil de pe strada Cărămidari, din cartierul Galata. Cei doi nu aveau nicio sursă de venit, trăind din mila oamenilor care frecventau o biserică din cartierul Nicolina. Alături de ei, în imobil locuia şi unicul copil al celor doi, în vârstă de 9 ani, ce a intrat în custodia statului după tragedie.


Datele adunate de anchetatori relevă că soţii Presnac erau consumatori de băuturi alcoolice, de multe ori între ei izbucnind conflicte violente. La începutul lunii ianuarie, la domiciliul lor au venit două persoane, printre care şi proprietarul locuinţei. Începând cu orele prânzului, cei patru au consumat în jur de patru litri de vin, iar spre după-amiază femeia s-a retras în bucătărie pentru a găti. În jurul orei 17, în timp ce tăia ceapă, Gabriel Presnac a intrat în bucătărie şi a înjurat-o pe soţia sa. Femeia a avut un exces de furie şi a înfipt cuţitul de bucătărie în inima soţului. Ulterior, când şi-a dat seama ce a făcut, a încercat să îi acorde primul ajutorul bărbatului, punând un prosop peste rană şi cerând ajutorul musafirilor. Lovitura s-a dovedit însă a fi fatală, iar medicii ajunşi la faţa locului nu au mai putut decât să constate decesul.

Crima din Franţa

O crimă cu impact internaţional a fost comisă de Luminiţa Solcam. Ieşeanca l-a înjunghiat, pe 16 august 2005, pe părintele Roger, fondatorul Comunităţii Ecumenice din Taize. Preotul a murit, iar românca a fost imobilizată de către martori. Femeia a fost internată la centrul Chartreuse din Dijon, după ce s-a stabilit că avea o serie de afecţiuni psihice.

În iunie 2011, ieşeanca a formulat o cerere de extrădare, care a fost aprobată de autorităţile franceze. Ulterior, Solcan a ajuns la un centru specializat din Iaşi. pe când era încă în custodia autorităţilor franceze, la sfârşitul lunii martie 2011, ieşeanca a fost înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit în centrul specializat Chartreuse. Agresoarea a fost tocmai colega ei de cameră, în vârstă de 37 de ani, care era internată în centru de o săptămână, la cererea ei.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite