Creşa la care copiii erau învăţaţi să înjure. Care sunt primele măsuri anunţate de primarul Iaşului în urma imensului scandal

Creşa la care copiii erau învăţaţi să înjure. Care sunt primele măsuri anunţate de primarul Iaşului în urma imensului scandal

Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iaşului, a descins vineri dimineaţă la Creşa nr. 10 din Iaşi, acolo unde două infirmiere şi o asistentă au fost înregistrate în timp ce discută într-un limbaj nepotrivit cu copiii de trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Edilul susţine că patru persoane au fost destituite în acest caz, fiind vorba despre Tamara Agapie, Diana Dumitriu Mihaela Simionovici şi Valeria Butnaru, ultima fiind coordonatoarea Creşei nr. 10.

La creşă au ajuns şi reprezentanţii Poliţiei Iaşi, care au demarat o investigaţie în acest caz. 

Directoarea Direcţiei de Creşe, Mihaela Ghioca, a fost şi ea sancţionată cu avertisment în urma acestui scandal. 

„Nu voi mai tolera niciodată să se mai întâmple aşa ceva, în nicio instituţie de învăţământ, mai ales că noi şi finanţăm activitatea Direcţiei Creşe. Cele trei persoane implicate au fost destituite. Practic, li s-au suspendat contractele de muncă, ele nu mai pot veni la serviciu, nici nu mă interesează unde se duc, dar nu vor mai intra niciodată în creşele din Iaşi. Coordonatorul creşei nr. 10 a fost şi el destituit, nici nu contează că e în pragul pensiei, trebuia să aibă grijă să nu se întâmple acest lucru. Pentru că acele injurii nu se spuneau la cască, acele injurii se spuneau cu voce tare şi, din păcate, nu au avut grijă asupra acestui lucru. M-am îndreptat un pic cu atenţia şi asupra doamnei Ghioca, sancţionată şi ea cu avertisment, motivat de faptul că, totuşi, a avut o activitate mai bună în ultima perioadă în coordonarea activităţii Direcţiei Creşe. Sper să fie o lecţie de care să ţină cont toţi cei implicaţi şi poate avem şansa să nu se mai întâmple. Dacă nu s-a învăţat din lecţia asta şi se mai repetă voi proceda în aceeaşi manieră. Toată lumea va fi dată afară, dacă va fi nevoie. Găsim oameni competenţi care să facă educarea copiilor noştri. Voi fi intransigent în continuare, dacă se mai întâmplă acelaşi lucru”, a declarat Mihai Chirica. 

Scandalul de la Creşa n.r 10 a izbucnit după ce părinţii unui copil de 2 ani şi 8 luni au montat un microfon în haina copilului lor pentru a demonstra că îngrijitoarele se comportă nepotrivit cu acesta. Înregistrările realizate de dispozitivul de înregistrare sunt şocante. 

Potrivit înregistrărilor, copiii sunt nu­miţi „nesimţiţi“ sau „porci“, uneori sunt „alintaţi“ cu apelative de genul „în gâtul mă-tii, chelea mă-tii, te omor!“, iar în alte rânduri chiar învăţaţi, la rândul lor, să înjure. „Băi, dar tu eşti mare, de ce nu faci caca acolo şi faci pe tine, porcule! Eşti porc, nu tigru cum spune maică-ta, porc eşti!“, spune, conform înregistrărilor, una dintre reprezentantele creşei, care continuă „porc eşti, te caci pe tine. Păi da, uite ce urât miroşi a nespălat“.Ulterior, pe înregistrare se aude cum femeia îi spune copilului: „Mă-ta, ce face mă-ta? În p***a mă-tii! Ia spune şi tu! Spune! Mă-ta! mă-ta, da!“, cel puţin două râsete ale unor adulte se aud în timpul acestei înşiruiri de invective, una dintre ele amuzându-se că l-a pus pe băieţel să înjure.

 Într-o altă discuţie, referindu-se la o fetiţă din clasă, îngrijitoarele de la creşă au fost înregistrate spunând despre mama ei că e „împuţită“. „Nesimţita ceia de mă-ta şi împuţita. Stai jos că dacă nu te omor“, i se adresează direct copilului, pentru ca aceeaşi femeie să îi spună colegei sale: „ce p***a mă-sii o ţine cu părul ista“, referindu-se la ma­ma copilei. Tot la adresa unei fetiţe, una dintre infirmiere spune: „Ce vrei, fată? Fată, ţie îţi miroase a sulă. A sulă îţi miroase. Îţi miroase a oleacă de sulică de pe acuma“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: