Un procuror-şef, acuzat de corupţie, a pus la păstrare o tonă de vin în sediul Parchetului pe care îl conducea

Un procuror-şef, acuzat de corupţie, a pus la păstrare o tonă de vin în sediul Parchetului pe care îl conducea

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, instituţia publică în care Ghenadie Ciobanu ar fi depozitat o tonă de vin

Despre fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, Ghenadie Ciobanu, anchetatorii anticorupţie susţin că primea atenţii constând în “vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă”. Pe parcursul unui an, acesta a cumpărat 1.000 de litri de vin pe care i-a depozitat în garajul instituţiei publice, potrivit DNA.

Ancheta micilor “atenţii” primite de-a lungul anilor de către Ghenadie Ciobanu (foto jos) este în plină desfăşurare fiind instrumentată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi. Detaliile picante despre activitatea presupus infracţională derulată de Ciobanu în perioada în care a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău apar într-un rechizitoriu prin care acesta a fost trimis recent în judecată pentru luare de mită.

Potrivit documentului citat, magistratul ieşean, suspendat în prezent din funcţie, a lucrat la “mica ciupeală” timp de ani întregi, fiind de acord să primească bani sau diferite produse pentru a da soluţii “cu dedicaţie” unor persoane pe care le cerceta. DNA Iaşi susţine că, pe lângă diferite sume de bani, Ciobanu ar fi primit de-a lungul vremii şi de-ale gurii sau băuturi alcoolice, cum ar fi carne de porc, ouă sau vin.

DNA: A transformat Parchetul într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari

Tot în rechizitoriul amintit, întocmit de doi procurori anticorupţie ieşeni şi avizat de Doru Tuluş, şeful secţiei II a structurii centrale DNA, apare o informaţie halucinantă. Ghenadie Ciobanu ar fi depozitat în incinta instituţiei publice pe care o conduce nu mai puţin de o tonă de vin.

“Inculpatul a uzat/abuzat de funcţie în scopul de a obţine avantaje materiale pentru sine. Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice (vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă) din actele dosarului rezultă că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari (de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui an şi l-a depozitat în garajul unităţii) şi «mica ciupeală» într-o veritabilă politică penală prin care a ajuns să negocieze cu părţile soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa”, se menţionează în rechizitoriul DNA.

A scos basma curată un şofer care lovise un copil

Ghenadie Ciobanu este cercetat în prezent într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, în care procurorii vor să adune probe cu privire la toate “atenţiile” care ar fi fost luate de acesta de-a lungul timpul, dar şi pentru a proba alte infracţiuni. În dosarul aflat încă în faza urmăririi penale, lui Ciobanu i se impută o suită de infracţiuni, de la luare de mită, primire de foloase necuvenite până la fals sau instigare la distrugere de documente oficiale. Printre altele, Ciobanu mai este acuzat că ar fi instrumentat un dosar în care parte era chiar soţia sa.

Fostul procuror-şef de la Hârlău a fost trimis în judecată recent într-un alt dosar de luare de mită. Este acuzat că ar fi primit 200 de euro de la un şofer care, fiind în stare de ebrietate, a lovit un biciclist de 12 ani. Ciobanu l-a scos de sub urmărire penală pe şofer, dosarul fiind însă reanalizat de parchetul superior din Iaşi.

Ghenadie Ciobanu a fost suspendat din funcţia de procuror în luna octombrie a anului trecut imediat după ce împotriva sa a fost începută urmărirea penală în dosarul trimis deja Curţii de Apel Iaşi. Câteva luni mai târziu, el fusese revocat de CSM şi din funcţia de procuror şef.
În timpul anchetei, Ciobanu s-a declarat nevinovat. El nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari (de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui an şi l-a depozitat în garajul unităţii),
rechizitoriu DNA

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: