"Copilăria părinţilor noştri". Viaţa în comunism, prin ochii liceenilor ieşeni, într-o expoziţie-experiment în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Muzeului Literaturii Române Iaşi au imaginat un experiment în care au implicat câţiva zeci de adolescenţi, sfătuiţi să vină la muzeu cu obiecte care le-au aparţinut părinţilor şi care au legătură cu imagista comunistă.

"Copilăria părinţilor noştri" reprezintă o expoziţie în cadrul căreia vor putea fi văzute zeci de obiecte obişnuite adunate în spaţiile Muzeului Literaturii Române Iaşi, într-un decor care-şi propune să recreeze atmosfera din perioada comunistă.

Noutatea constă în faptul că expoziţia este concepută de către liceeni - de la alegerea temei şi strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului şi realizarea ghidajului.

„Inedit este faptul că un asemenea proiect este găzduit într-un spaţiu consacrat, în care, de obicei, copiii şi tinerii intră cu sfială, ca într-o lume a umbrelor sau a istoriei încremenite. Iniţiativa face parte dintr-un proiect mai amplu al MLR Iaşi de revitalizare a imaginii instituţiei, de modernizare conceptuală şi comunicare cu publicul. Muzeul Literaturii Române Iaşi invită vizitatorii să aducă ei înşişi obiecte specifice perioadei, îmbogăţind astfel realitatea reconstruită şi conştientizând că memoria colectivă este un efort al fiecărui individ în parte”, a explicat Dan Lungu, directorul MLR Iaşi.

"Copilăria părinţilor noştri" ar trebui să apropie muzeul de adolescenţi şi să le cultive sentimentul că ei înşişi pot participa la reconstrucţia memoriei şi la scrierea istoriei, că muzeele sunt spaţii vii.


Imagine din interiorul Muzeului Literaturii Române

image

Împărţită în trei secţiuni - şcoală, familie şi societate -, lumea reconstruită de liceenii ieşeni cuprinde obiecte tipice perioadei: costumul de pionier, sifonul, sticla de lapte, discurile de vinil, pick-up-ul, rachetele de tenis Reghin, penarul şcolar sau diferite materiale didactice etc.

Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 6 aprilie, de la ora 11.30, în clădirea nouă din curtea Muzeului „Ion Creangă”.

Mai puteţi citi:

FOTO Şcoala de bune maniere literare, proiect cultural unic în România, cu titulari de curs precum Emil Brumaru, Florin Lăzărescu sau Oltiţa Cîntec

Scriitorul Dan Lungu "se bagă" în administraţie şi preia şefia Muzeului Literaturii Române Iaşi

Dan Lungu, scriitor: „În prima zi de şcoală eram pierit“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite