Copiii care ridică drapelul României la Roma şi Paris. Pianiştii talentaţi de la Iaşi, aclamaţi de străini, ignoraţi în ţară. „Sacrificiul lor merită mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de pianişti români care a obţinut numai premii I la concursul de la Roma FOTO Adevărul
Echipa de pianişti români care a obţinut numai premii I la concursul de la Roma FOTO Adevărul

Patru copii din Iaşi, elevi ai Colegiului de Artă „Octav Băncilă“, au reuşit performanţe remarcabile la două concursuri internaţionale de pian desfăşurate recent la Roma şi Paris. În ciuda reprezentării cu succes a ţării noastre peste hotare, talentaţii artişti sunt răsplătiţi de statul român cu câte 23 de lei, susţine profesoara lor de pian.

Rezultate de excepţie pentru patru pianişti din Iaşi la două concursuri internaţionale desfăşurate recent la Paris şi la Roma. Micii artişti, elevi ai Colegiului de Artă "Octav Băncilă" şi pregătiţi de profesoara de pian Roxana Ota, s-au întors cu mai multe premii I de la concursurile organizate în capitalele Franţei şi a Italiei. 

La Paris a avut loc Concursul Internaţional pentru pian „Ville de Gagny“, acolo unde Mario Lucaci, de 8 ani, s-a întors cu Marele Premiu „Jeunes Talents“, chiar dacă ieşeanul a concurat la categoria sa cu pianişti mai mari decât el chiar şi cu patru ani.  La categoria la care a participat Lucaci au fost 20 de candidaţi din Franta, China şi Lituania, juriul fiind format din nouă membri, pianişti de renume mondial. „Mario studiază pianul de la 5 ani şi este un copil care acorda foarte mult timp acestui instrument, ajungând la această vârstă chiar şi la 3-4 ore de lucru pe zi“, a spus, pentru „Adevărul“, Roxana Ota, profesoara sa. Tot la competitia „Ville de Gagny“ a participat şi Andrei Preda care a luat premiul al II-lea la categoria Jeunes Concertistes, avand concurenţi europeni şi asiatici. Din cei 12 candidati admişi în urma unui concurs de CV-uri şi înregistrări, doar 3 au fost premiaţi, printre care şi Andrei.

PIANISTI

La Roma, echipa de pianişti de la Iaşi a participat la „Dinu Lipatti International Music Competition for Youth“, o competiţie destinată mai multor instrumente şi ansamblurilor camerale, fiind organizata de Academia Romana si Accademia Musicale Mediterranea din Roma. Regulamentul concursului solicită tinerilor un repertoriu variat, diferit la fiecare categorie de varsta. Cei 4 pianişti români, Mario Lucaci, Theodora Mincu, Maria Secara şi Sofia Salajan au obţinut fiecare premiul I. Maria Secara, de doar 11 ani, a câştigat şi marele premiu al categoriei sale, obţinând punctajul maxim al comisiei de jurizare.

PIANISTI

„Am fost deosebit de emoţionată să aud imnul României interpretat minunat de o soprană româncă şi să văd copiii noştri aplaudaţi de o sală întreagă. Este suprema împlinire pentru mine, ca dascal român. Este foarte dureros să vezi cât de blamată este ţara noastră pe nedrept. An de an merg cu echipa mea la competiţii internaţionale. An de an ne întoarcem cu cele mai bune locuri ale podiumului. Mereu străinii ne îmbrăţişează şi ne felicită iar acasă, copiii sunt aproape ignoraţi sau li se dă o bursa de 23 de lei pe lună. Din păcate, nu îi pot încuraja să îşi continuie studiile într-o ţară prea puţin preocupată de soarta lor. Sacrificiul lor merită mai mult“, a mai spus Roxana Ota. 

PIANISTI

Pianiştii ieşeni Alexandru Plăcintă şi Sofia Sălăjan se pregătesc în prezent să participe la un alt concurs internaţional important, ce va avea loc în Germania. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite