Controverse după condamnarea record pentru un accident rutier. Avocata victimei ia apărarea şoferului: „Decizia este şocantă şi revoltătoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Aldea a reprezentat-o în instanţă pe fiica a doi soţi care au murit în urma accidentului produs de Claudiu Paşnicu. Avocata consideră că inculpatul nu a fost judecat drept, primind o pedeapsă prea dură, raportat la prevederile legii.

Situaţie neobişnuită după sentinţa în premieră luată în procesul unui şofer acuzat de omor calificat după ce a produs un accidenr rutier mortal. Avocata fiicei celor două victime a sărit în apărarea inculpatului şi a criticat sentinţa judecătorilor, pe care o consideră nedreaptă. Maria Aldea, avocată cu experienţă de peste 40 de ani, spune că şoferul vinovat, Claudiu Paşnicu, ar fi trebuit condamnat, conform procedurilor, pentru ucidere din culpă şi nu pentru omor calificat, aşa cum a decis, miercuri, Curtea de Apel Iaşi, care a dispus o condamnare definitivă de 19 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

„Nu l-am cunoscut şi nu îl cunosc pe Paşnicu, dar nu mi se pare corect, legal şi pentru o justiţie coerentă şi temeinică, să îl condamni la 19 ani de închisoare pentru că nu e avocat, doctor, inginer sau orice altceva. Nu îmi iese din minte avocatul beat mort care a ucis doi tineri, în floarea tinereţei, şi a fost condamnat pentru ucidere din culpă la şase ani; alt avocat care a omorât un om pe trecerea de pietoni, beat şi cu carnetul suspendat, cam tot atât. Cum poţi să mai susţii că ai parte de o justiţie dreaptă dacă în cazul acestuia, care nu era nici beat, nici sub influenţa substanţelor psihotrope, îi dai 19 ani“, a precizat Maria Aldea.

maria aldea

Avocata face referire la cazurile a doi colegi din Baroul Iaşi care au produs în ultimii doi ani accidente mortale după ce s-au urcat la volan în stare avansată de ebrietate şi care au primit condamnări de 5 ani şi 10 luni şi 5 ani şi 4 luni.  

Maria Aldea a considerat că sentinţa primei instanţe a fost corectă în privinţa stabilirii încadrării juridice, considerând soluţia ca fiind „revoltătoare“.

„Fiecare trebuie să plătească pentru ceea ce face, dar justiţia trebuie să fie legată la ochi, să fie oarbă şi să judece în situaţii similare la fel. Eu spun că trebui întâi şi întâi, dacă suntem oameni de Drept, să avem respectul legii, respectul egalităţii în faţa legii şi respectul faţă de o justiţie corectă. De aceea nimeni şi nimic o să mă împiedice să spun că această decizie este şocantă“, a completat Maria Aldea.

Bogdan Gust, apărătorul lui Paşnicu, a criticat şi el sentinţa de ieri, pe care a precizat că nu o consideră corectă. Acesta a spus că va uza de căile extraordinare de atac şi va formula un recurs în casaţie.

Curtea de Apel Iaşi a confirmat acuzaţiile Parchetului în dosarul privind accidentul rutiert comis de Claudiu Paşnicu, in incident tragic ce a avut loc în februarie 2017. Şoferul a fost condamnat astfel pentru omor calificat după ce judecătorii au considerat că acesta a comis fapta cu intenţie indirectă. Decizia definitivă vine după ce prima instanţă, la finele anului trecut, îl condamnase pe Paşnicu la 8 ani şi 3 luni de închisoare, considerând că acesta este vinovat de ucidere din culpă.

Citiţi aici considerentele juridice luate în calcul de procurori şi de prima instanţă.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite