Odiseea unui tun pe bani publici. Justiţia admite, după 28 de termene, că baronul Nichita nu poate justifica 500.000 de euro cheltuiţi cu firme de casă în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului FOTO Marian Iliescu
Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului FOTO Marian Iliescu

Curtea Supremă a confirmat un raport întocmit de Finanţe prin care se relevă o nereguli comise de municipalitate într-o serie de contracte de modernizare a infrastructurii din oraş. Contractele ar fi fost încheiate cu firme de casă. Primăria va trebuie acum să recupereze peste 500.000 de euro de la firmele stipendiate iar reprezentanţii acesteia ar putea răspunde penal într-un dosar al DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dat câştig de cauză Finanţelor Publice într-un litigiu purtat cu Primăria Iaşi privind anularea unui raport întocmit de finanţişti, prin care se relevau o serie de abateri comise de municipalitate în gestionarea creditului contractat de Primărie în 2006, de la Dexia. Soluţia instanţei bucureştene ar putea duce la resuscitarea unei anchete penale privind activitatea primarului Gheorghe Nichita.

Primăria Iaşi a pierdut unul dintre cele mai importante procese în care a fost implicată în ultimii ani, soluţia putând avea efecte directe şi pe latură penală împotriva reprezentanţilor municipalităţii. Pe 24 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a admis un recurs al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice privind un raport întocmit de cea din ultimă instituţie cu privire la modul de cheltuire a fondurilor împrumutate de municipalitatea ieşeană în 2006, de la DEXIA. Prin respectivul raport, finanţiştii relevau o serie de nereguli grave privind atribuirea contractelor şi a suplimentărilor financiare ale acestora, reţinând în sarcina Primăriei Iaşi un prejudiciu de aproximativ 2,4 milioane de lei, echivalentul a peste 500.000 de euro.

Pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), structura naţională, a existat un dosar penal în care Nichita a fost acuzat de abuz în serviciu pe această speţă. În luna septembrie a anului trecut, procurorul Ana Dana, de la DNA, clasa această cauză invocând că nu se poate reţine o infracţiune în sarcina primarului Iaşului întrucât nu se poate demonstra existenţa unui prejudiciu. “Întrucât în niciunul dintre cazuri mai sus prezentate (n.r. lucrările efectuate din fonduri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind producerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situaţii dintre cele prevăzute de art. 297 CP se va dispune clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. abuzul în serviciu)”, se precizează în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.

Dosarul penal de la DNA ar putea fi resuscitat

Soluţia a fost dată fără ca primarul Gheorghe Nichita sau alte persoane implicate în respectivele contracte să fie audiate de către procurorul Ana Dana. De asemenea, la momentul pronunţării, Primăria Iaşi avea o soluţie favorabilă, obţinută în 2014, prin care Curtea de Apel Iaşi decidea anularea raportului mai sus menţionat. Decizia de zilele trecute a ÎCCJ a anulat însă soluţia dată la Iaşi şi este definitivă.

Aceasta poate avea efecte pe două planuri. În ceea ce priveşte rezoluţia emisă de DNA în acest caz, aceasta a fost atacată, recent, la Tribunalul Iaşi, de către fostul consilier local Sorin Ionescu. Dosarul s-a judecat chiar marţi, iar avocaţii lui Ionescu au depus la dosar şi minuta din procesul civil de la ÎCCJ. O soluţie în acest caz se va da în cursul săptămânii viitoare.

Pe de altă parte, având în vedere că sentinţa ÎCCJ nu mai poate fi atacată, raportul Finanţelor produce efecte directe iar municipalitatea ieşeană va trebui să efectueze demersurile necesare pentru a recupera suma de bani cu caracter de prejudiciu din acest caz. Este vorba de firmele care ar fi fost plătite ilegal în cadrul contractelor de lucrări finanţate din împrumutul de la DEXIA.

Sorin Ionescu, fost consilier local şi una dintre persoanele care au înaintat plângerea împotriva lui Nichita, a declarat, pentru "Adevărul": "Soluţia în sine cuprinde o pleiadă de ilegalităţi constând în cheltuirea creditului de la Dexia, în special pe lucrările de infrastructură şi reabilitare străzi - municipiul Iaşi. Hotărârea definitivă a ÎCCJ păstrează în integralitate procesul verbal de inspecţie al ANAF ceea ce presupune că, în mod legal şi corect, procurorii DNA ar trebui să îşi revizuie soluţia prin care au clasat plângerea formulată în dosarul 162/P/2012. Aştept atât recuperarea banilor de la cei vinovaţi cât şi sancţionarea penală a celor implicaţi. Cheltuirea iresponsabilă a o parte din creditul de la DEXIA este doar una dintre ilegalităţile comise de administraţia Nichita."

Cum va recupera Primăria banii?


Filiala judeţeană a PNL a remis un comunicat de presă, în cursul zilei de marţi, prin care precizează că unele firme de la care Primărie ar trebui să recupereze banii sunt, în prezent, în insolvenţă, exemplificând Euroconstruct şi Moldoconstruct. “Creditul Dexia a avut o valoare de 200 milioane lei, iar ieşenii il vor rambursa din banii lor in următorii 20 de ani. Aproximativ jumătate din împrumut s-ar fi cheltuit pentru modernizarea a peste 120 de străzi. Banii au mai fost cheltuiţi si pentru continuarea lucrărilor de la Hala Centrala, pentru linia de tramvai din Tătăraşi, pentru realizarea de locuinţe sociale, pentru realizarea cadastrului general, achiziţia de locuinţe sociale sau montarea de pavele pe trotuare. Datele din teren arate că banii au fost cheltuiţi nejustificat sau ilegal”, au precizat reprezentanţii PNL Iaşi.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Iaşi au fost rezervaţi în declaraţii cu privire la soluţia ICCJ dată în cazul DEXIA. „Nu comentăm deciziile instanţei, dar aşteptăm din partea Înaltei Curţi în mod oficial decizia cu motivările aferente, urmând a face o analiză în cadrul Primăriei, funcţie de documentele trimise, urmând apoi a formula un punct de vedere”, a fost reacţia Primăriei, transmisă prin intermediul purtătorului de cuvânt, Sebastian Buraga.

Nichita, despre controalele de la Finanţe

Recent, într-o declaraţie oferită NewsPro, primarul Gheorghe Nichita vorbea despre controlul efectuat de finanţişti în urma căruia s-a întocmit raportul ce a făcut obiectul litigiului.

“Ştiam de la început că nu am nicio vină acolo. A fost un dosar făcut politic, de domnul Tomaşeschi, de domnul Păduraru. Oameni politici care au confundat interesele comune cu cele ale lor personale, de a desfiinţa Palasul, de a mă ataca pe mine. Au adus doi oameni de la ANAF care au stat doi ani şi ceva în Primărie. S-au făcut presiuni însă până la urmă justiţia a dat soluţia corectă”, spunea Nichita înainte ca ÎCCJ să întoarcă soluţia de la Iaşi.

Istoria creditului Dexia

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. În raportul ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier:

“Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de modernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iaşi, cheltuieli cu organizarea de şantier, fără a exista documente justificative. Executanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier”, se arata în raportul de control.

Investiţiile pentru care municipalitatea a efectuat un împrumut de 200 de milioane de lei de la Dexia sunt: reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor, construirea de locuinţe sociale, realizarea şi implementarea sistemului informatic integrat, realizare pasajului Octav Bancila, reabilitarea si modernizarea iluminatului public al municipiului Iasi, finalizarea executiei lucrarilor la Hala Centrala, realizarea si implementarea cadastrului general.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite