Contracandidat al lui Vasile Astărăstoae, noul şef al UMF Iaşi. Profesorul Ştefan Georgescu a fost ales noul ordonator de credite al universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi are un nou ordonator de credite interimar. Chirurgul Ştefan Georgescu, contracandidatul profesorului Vasile Astărăstoae la alegerile pentru conducerea universităţii de acum patru ani, a fost ales noul şef al UMF Iaşi.

Senatul UMF Iaşi a votat azi un nou ordonator de credite interimar. Profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sf. Spiridon”, a fost ales cu 26 de voturi pentru, după ce fosta conducere şi-a dat demisia pe fondul scandalului provocat de fraudarea punctajelor a peste 90 de candidaţi străini care au dat admiterea în septembrie la UMF. Membrii Senatului au ales între profesorii Ştefan Georgescu şi Lăcrămioara Şerban - fost prodecan al Facultăţii de Medicină -, primul dintre ei obţinând majoritatea voturilor. Ordonatorul de credite al UMF va conduce universitatea până la următoarele alegeri, programate la începutul anului 2016.

În trecut, Ştefan Georgescu a îndeplinit funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. În 2011, când s-a înscris în cursa pentru funcţia de rector, şi-a motivat decizia precizând că a observat, în universitate, o serie de nereguli realizate pentru a fi folositoare diferiţilor acoliţi ai conducerii de atunci.

„Este o propunere care va fi trimisă ministerului şi care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducerile. Organizarea lor trebuie anticipată şi făcută în condiţii cât mai transparente cu putinţă ca să dispară tot felul de bănuieli şi semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universităţii“, a declarat profesorul Ştefan Georgescu.

Până mâine, UMF Iaşi va analiza câte dintre cele 94 de dosare excluse iniţial au fost admise după reevaluare. Studenţii care au contribuit la vicierea admiterei şi care s-au înmatriculat după ce au avut punctajul modificat, vor fi daţi în judecată de către universitate, în civil, în contencios administrativ, urmând ca instanţa să determine dacă aceştia sunt sau nu studenţi ai UMF. Până atunci, studenţii care vor se pot prezenta la cursuri. Cei care nu doresc, vor primi înapoi integral taxele de şcolarizare.

UMF Iaşi a prezentat în seara aceasta cronologia evenimentelor care au dus la reevaluarea dosarelor depuse la admiterea pe cont propriu valutar, sesiunea septembrie 2015. Redăm mai jos comunicatul de presă emis de universitate:

Pentru o înţelegere corectă şi deplină a evenimentelor care au făcut din admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi subiectul de presă a ultimelor zile, vă propunem o recapitulare cronologică a întregului film al evenimentelor, însoţită de copii ale tuturor documentelor relevante în context şi care pot fi făcute publice în acest moment. 

5 octombrie 2015 

Rectorul U.M.F., Prof. Dr. Dragoş Pieptu, sesizează în cursul după-amiezii existenţa unei situaţii bizare în lista „Candidaţi admişi care pot fi înmatriculaţi în anul I, an universitar 2015/2016” publicată pe site-ul Universităţii. Concret, unul dintre numele de pe listă nu avea înscris punctajul obţinut în urma evaluării, iar în documentul similar de pe calculatorul din biroul Rectorului candidatul respectiv nu exista. Rectorul solicită secretarului-şef al Rectoratului, printr-un e-mail (6 octombrie, ora 00.03), lămuriri asupra acestei situaţii bizare. 

6 octombrie 2015 

Ora 10 :00: Rectorul solicită listele trimise la Ministerul Educatiei listate şi semnate în original precum şi o verificare a punctajelor tuturor dosarelor studenţilor declaraţi admişi care se găsesc în acel moment în Rectorat , prin compararea punctajului de pe fişa de evaluare cu cel de pe listele oficiale. 

Ora 11 :00 : Rectorul este informat de secretara Oana Crîşmaru, de la Facultatea de Medicină, că aceasta a refuzat acceptarea primirii anumitor dosare de la Rectorat deoarece aveau modificări grosolane ale punctajului scris. 

Ora 14 :00, în cadrul şedinţei de Consiliu de Administraţie, Rectorul : 

1. Informează despre situaţia concretă a studentei care a fost introdusă în lista de admişi în ciuda 

faptului ca avea 46 de puncte, iar linia ultimului clasat a fost la 47 de puncte ; demonstreză că modul în care a fost introdusă în tabelul trimis la MECS nu poate fi o greşeală de redactare, ci un act intenţionat.   

 2. Prezintă o primă listă de 56 de dosare cu probleme grave (modificări de note şi neconcordanţă între nota de pe fişa de evaluare şi cea de pe site-ul UMF); 

3. Solicită blocarea temporară a trimiterii de copii după atestatul de recunoaştere a studiilor (pentru ţările membre UE) sau după scrisoarea de acceptare (pentru ţările nemembre UE) către toţi cei declaraţi admişi, până la clarificarea situaţiei; 

4. Anunţă că a convocat comisiile de analiză a dosarelor de admitere de la fiecare facultate în aceeaşi zi la 16.30 şi propune reverificarea tuturor dosarelor studenţilor admişi, la toate facultăţile 

5. Solicită demararea unei anchete interne. 

Consiliul de Administraţie este de acord cu toate propunereile şi decide suspendarea procesului de înmatriculare a tuturor dosarelor candidaţilor declaraţi admişi la facultăţile de medicină, medicină dentară şi farmacie în limbile română, engleză şi franceză cu taxa în euro, anul I, 2015-2016, în sesiunea 2015. 

7 octombrie 2015 

D-na. Secretar-şef anunţă că Ambasada Regatului Marocului solicită copii după toate scrisorile de acceptare ale cetăţenilor marocani. Rectorul decide să nu fie trimise scrisorile de acceptare ale candidaţilor ale căror dosare ridică cea mai mică suspiciune privind procesul de evaluare, notare sau afişare a rezultatelor, indiferent de ţara de origine, până la clarificarea situaţiei. 

8 octombrie 2015 

În urma verificării dosarelor se constată dimensiunile fraudei, Rectorul convoacă Consiliul de Administraţie şi informează asupra modurilor de viciere a rezultatelui admiterii, solicită constituirea unei Comisii de Disciplină şi precizează că trebuie informat Ministerul Educaţiei ca studenţii cu probleme nu vor putea fi înmatriculaţi la UMF Iaşi. 

9 octombrie 2015 

Comisia de disciplină decide suspendarea contractului de muncă al secretarului-şef Gabriela Cuciureanu. Rectorul solicită o întrevedere urgentă pe o temă gravă cu Ministrul Educaţiei. Ministrul confirmă disponibilitatea pe 11 octombrie şi programează întâlnirea miercuri, 14 octombrie.  

13 octombrie 2015 

Rectorul prezintă în Consiliul de Administraţie lista finală a problemelor întâlnite la reevaluarea tuturor dosarelor studenţilor admişi. Se discută tipurile de probleme întâlnite, soluţiile posibile şi se definitivează lista ce va fi înaintată la întâlnirea conducerii Universităţii cu Ministrul Educaţiei, dl. Prof. Dr. Sorin Câmpeanu. 

 14 octombrie 2015 

Are loc întâlnirea conducerii Universităţii cu Ministrul Educaţiei, dl. Sorin Câmpeanu. În cadrul întâlnirii sunt predate documente (tabele nominale cu dosare supraevaluate) şi prezentate datele pe care le cunoştea conducerea Universităţii la acel moment despre tentativa de fraudare a examenului de admitere. După două sesiuni de reexaminare a tuturor dosarelor candidaţilor admişi, 94 de dosare nu îndeplinesc condiţiile de admitere. Distribuţia pe ţări este următoarea: 88 de dosare la Medicină (40 Maroc + 31 Israel + 4 Grecia + 3 Franţa + 2 România + 2 Liban + 2 Tunisia + 1 Germania + 1 Olanda + 1 India + 1 Polonia) şi 6 dosare la Medicină Dentară (2 Franţa +2 Maroc + 2 Israel). Având în vedere dimensiunile fraudei, rectorul Dragoş Pieptu solicită trimiterea Corpului de Control al ministrului Educaţiei pentru o anchetă amănunţită. 

15 octombrie 2015 

Corpul de Control ajunge în Universitate şi demarează ancheta, care va dura până în data de 19 octombrie. Se decide eliminarea de pe listele cu cei 520 de candidaţi declaraţi admişi a unui număr de 94 de candidaţi în cazul cărora frauda era de domeniul evidenţei. Sunt publicate pe site-ul Universităţii noile liste, cu un total de 426 candidaţi admişi. Universitatea trimite Excelenţei Sale Ambasadorul României în Regatul Maroc, dna. Simona Mariana Ioan, o scrisoare (nr.22894) prin care o informează asupra constatării unor erori în procesul de admitere. Documentul este însoţit de noua listă a candidaţilor admişi. Mesajul este trimis în copie şi Ambasadei Marocului la Bucureşti. Menţionăm că această scrisoare precede demersul diplomatic iniţiat pe 19 octombrie de Ministerul de Externe marocan, care a convocat-o pe doamna ambasador Simona Mariana Ioan solicitând explicaţii pe tema celor 45 de marocani care nu se mai regăseau pe liste.  

19 octombrie 2015 

În mass-media apare articolul, preluat de pe site-ul de stiri marocan le360.ma, care informează asupra solicitării de clarificări adresate de oficialii din Regatul Maroc ambasadorului României la Rabat, privind situaţia celor 45 de candidaţi marocani care nu se mai regăseau pe listele publicate de Universitate pe 15 octombrie. Are loc o discuţie cu membrii Corpului de Control al MECS, care aveau acum o imagine de ansamblu, în care se analizează variantele posibile. Deoarece este evident că acei 94 de candidaţi introduşi fraudulos pe lista admişilor ar putea ocupa locul meritat al atâtor candidaţi care fuseseră anterior respinşi (au fost depuse un total de 951 de dosare, din care au fost admise 426), rectorul optează pentru a propune în Senat reevaluarea tuturor dosarelor care au intrat în concurs. În şedinţa Senatului Universităţii, după ce rectorul face o informare asupra situaţiei create, propune reevaluarea tuturor dosarelor studenţilor admişi. Preşedintele de Senat susţine poziţia sa. Senatul Universităţii ia hotărârea ca membrii Comisiei de admitere să reevalueze toate dosarele trimise la MECS (951 dosare) şi decide anularea tuturor listelor cu candidaţi admişi publicate pe website-ul Universităţii până la acea dată. De asemenea, Senatul a dispus prelungirea exceptională a perioadei de înmatriculare a studenţilor de an 1 de la aceste linii de studiu până la data de 2 decembrie 2015.(http://www.umfiasi.ro/organizare/Hotarari%20Senat%20UMF%20Iasi/hotararea%20nr%2020%20din%2019.10.2015.pdf) 

20 octombrie 2015 

Universitatea organizează un briefing de presă şi emite un comunicat de presă. 

(http://www.umfiasi.ro/News/Documents/2015/comunicat%20de%20presa%2020%20octombrie%202015.pdf) 

21 octombrie 2015 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu, şi rectorul U.M.F. Iaşi, prof. univ. dr. Dragoş Pieptu, susţin o conferinţă de presă comună. Ministrul Educaţiei confirmă public gravitatea situaţiei, faptul ca sesizarea problemei a venit de la conducerea Universităţii, în persoana rectorului, precum şi neimplicarea corpului profesoral în fraudarea procedurii de admitere. În cadrul aceleeaşi conferinţe de presă, rectorul Universităţii îşi anunţă demisia de onoare şi explică acest gest într-o scrisoare deschisă publicată în aceeaşi seară. (http://www.umfiasi.ro/News/Pagini/Scrisoaredeschisa-22octombrie.aspx) 

Departamentul de Comunicare 

al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi 

  

Cum a ajuns UMF cuibul corupţilor în universităţile din ţară

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite