Conacul cronicarului Grigore Ureche, lăsat în paragină. Starea jalnică în care a ajuns monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea deplorabilă în care se află un monument istoric din judeţul Iaşi a fost adusă în atenţia Ministerului Culturii, după ce un senator USR a semnalat degradarea accentuată a conacului. Situaţia a fost relatată şi de către localnici, care-şi doresc salvarea clădirii.

Senatorul ieşean Dan Lungu atrage atenţia asupra stării deplorabile în care se află monumentul de patrimoniu Ansamblul Cantacuzino-Paşcanu, din comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi. 

În şedinţa Senatului din luni, 3 februarie, senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, menită să îi semnaleze acestuia situaţia extrem de gravă în care se află monumentul de patrimoniu Ansamblul Cantacuzino-Paşcanu din comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi. Dan Lungu a constatat starea accentuată de degradare a conacului lui Grigore Ureche, aşa cum mai este acesta cunoscut, şi a curţii boiereşti din împrejurimi, în urma unei vizite la faţa locului şi în urma atenţionărilor numeroase ale localnicilor, care îşi doresc salvarea clădirilor.

„Ce am găsit la Cepleniţa m-a întristat teribil, întrucât numai privind ruinele îţi poţi imagina grandoarea şi încărcătura istorică a acestui conac şi a întregii curţi. Nu îmi explic cum un monument de patrimoniu atât de important, deja clasat, parte din Lista monumentelor istorice, care ar fi trebuie să fie îngrijit de Minister şi autorităţile subordonate, dispare treptat de sub ochii noştri - la propriu - căci oamenii, văzând că nimănui nu-i pasă de clădire, au început să fure piatră cu piatră şi cărămidă cu cărămidă din ea. Aştept cu interes răspunsul domnului Ministru Gheorghiu şi sper ca împreună, alături de localnici şi de Primărie, să găsim urgent soluţii pentru a mai salva cât se poate din monument”, a spus senatorul USR Dan Lungu. 

conac

                               Conacul lui Grigore Ureche în 2020. Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Conacul şi curtea figurează pe Lista monumentelor istorice ale judeţului Iaşi, având codul de înregistrare IS-II-m-B-04119. Ele datează din anul 1835, când Iordache III Cantacuzino-Paşcanu a construit un conac în locul fostei curţi boiereşti a lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche. Conacul, impresionant prin grandoarea şi frumuseţea sa, a fost rapid înconjurat de case şi în vecinătatea lui a fost construită chiar şi o biserică de curte. Proprietarii conacului şi curţii boiereşti s-au mai schimbat de-a lungul vremii, însă, odată cu instaurarea regimului comunist, acestea au intrat în proprietatea statului când, fiind neîngrijite, au început să se degradeze. 

conac

                      Echipa Senatorului USR Iaşi Dan Lungu la conacul din Cepleniţa, judeţul Iaşi.

După 1984, situaţia deja problematică a monumentelor s-a agravat întrucât în conac a izbucnit un incendiu de proporţii, care a distrus acoperişul şi a făcut ansamblul de clădiri complet nefuncţional. Senatorul Dan Lungu spune că, mai târziu, după căderea regimului, în locul unor renovări care ar fi salvat clădirile, ele au fost lăsate de izbelişte, ignorate de autorităţi şi, astfel, multe materiale de construcţii folosite la realizarea lor au fost furate de localnici ai comunei sau din împrejurimi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite