Compozitorul ieşean Titel Popovici a fost răpus de cancer

Compozitorul ieşean Titel Popovici a fost răpus de cancer

Titel Popovici a compus peste 400 de piese

Muzician, profesor, compozitor, orchestrator, pianist şi dirijor, Titel Popovici (72 de ani) a trecut ieri la ora 17.20 în nefiinţă

Ştiri pe aceeaşi temă

Titel Popovici a fost diagnosticat în 2008 cu cancer şi a fost supus mai multor operaţii pe creier. „Evoluţia sa a fost galopantă. A fost conştient chiar şi ieri dimineaţă. Avea dureri foarte mari, a fost multă suferinţă şi în ultima vreme chiar se ruga să moară", povesteşte cu durere Ecaterina Popovici, soţia compozitorului.

Titel Popovici a fost cel care a lansat-o pe Anca Parghel la Sibiu şi nume sonore din muzica românească au cântat piese compuse de el: Carmen Rădulescu, Margareta Pâslaru,  Angela Ciochină, Gabriel Dorobanţu. Titel Popovici provine dintr-o familie în care membrii au fost pasionaţi de muzică. Tatăl său a pus bazele ansamblului „Doina Moldovei".

Creaţia sa numără peste 400 de piese, prelucrări folclorice şi clasice, muzică uşoară, cântece pentru copii şi romanţe care în fiecare an i-au adus premii. Ultimul concert l-a susţinut în luna aprilie a acestui an la Casa Sindicatelor şi s-a intitulat „Blues pentru Iaşi". 35 de instrumentişi şi 9 solişti din mai multe judeţe s-au reunit atunci pe scenă.

Pe lângă muzică, lui Titel Popovici i-a plăcut şi fotbalul. „A fost primul fotbalist din Iaşi care a făcut parte din echipa naţională a României în 1957. Erau vremuri în care-i plăcea foarte mult acest sport“, rememorează soţia compozitorului.

În urmă şi-a lăsat soţia, dar şi pe cei doi fraţi, ambii lansaţi în lumea muzicii. Unul dintre ei cântă la saxofon şi clarinet şi face parte din orchestra Operei, iar celălat cântă la tobe şi lucrează independent.

Compozitorul este depus la Casa mortuară Eternitate şi va fi înmormântat joi, la ora 13.00 în Cimitirul Eternitatea.

citeste totul despre: