Comoara ştiinţifică din frigiderul Facultăţii de Fizică din Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Tudor Luchian arată compuşii chimici costisitori ţinuţi în congelator
Profesorul Tudor Luchian arată compuşii chimici costisitori ţinuţi în congelator

Laboratorul de Biofizică Moleculară şi Celulară al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi este dotat cu aparatură de peste 120.000 de euro, iar în congelator, acolo unde sunt ţinuţi compuşii chimici datorită temperaturilor optime de păstrate, se găseşte o mică avere: peptide de 30.000 de euro.

Laboratorul de Biofizică Moleculară şi Celulară din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi este bogat atât datorită rezultatelor proiectelor de cercetare extrem de bine cotate din punct de vedere ştiinţific, cât şi pentru aparatura şi compuşii chimici extrem de costisitori pe care-i are în dotare. Astfel, numai în echipamentele şi tehnicile pe care le au cercetătorii în laborator s-a investit până acum mai mult de 120.000 de euro.

Peptidele din frigiderul Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Celulară

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu aparatura şi compuşii chimici din laborator

„Aparatura am achiziţionat-o în urma câştigării unor granturi, iar laboratorul a fost finanţat în urma unor competiţii de Ministerul Educaţiei şi Cercetării", spune profesorul Tudor Luchian, coordonatorul proiectelor de cercetare.

Aparatură de premiu Nobel

Printre instrumentele din laborator se numără Spectrofluorimetrul, un aparat care ajută la detectarea unor substanţe fluorescente în concentraţii extrem de mici care valorează cât două autoturisme Mercedes, o instalaţie de investigare la nivel de singură moleculă a activităţii porilor membranari, care în 1991 a primit premiul Nobel, şi un microscop cu cameră video încorporată.

Cantitate mică, preţ exorbitant

Extrem de scumpi sunt şi compuşii chimici, peptidele, pe care cercetătorii le folosesc la experimente, şi care sunt ţinute într-un congelator, aceasta fiind temperature optimă de păstrare. Aceste peptide sunt achiziţionate din Germania contra unor sume substanţiale de bani.

INEDIT! Fabrică de heliu lichid la Facultatea de Fizică din Iaşi, unică în Europa FOTOGALERIE

Laboratorul-muzeu al lui Einstein de România FOTOGALERIE

Astfel, într-un an, peste 30.000 de euro sunt investiţi numai în compuşi chimici.

Facultăţi din Iaşi fără căutare, dar cu şanse de angajare

„Acei compuşi specifici pe care îi utilizăm în studiile noastre sunt extrem de scumpi. Numai 0,1 miligrame de peptidă amiloidică, care este extrem de greu de sintetizat, costă între 200 şi 400 de euro. 0,1 miligrame ne ajung numai pentru 5-10 zile de lucru intensiv. De aceea totul trebuie să fie extrem de bine pus la punct. Nu ne putem permite multe eşecuri. De aia trebuie să măsurăm nu de 10 ori, ci de 100 de ori înainte de a tăia o singură dată", spune profesorul Tudor Luchian.

În prezent, în congelatorul Laboratorului  de Biofizică Moleculară şi Celulară se găsesc peste 4 grame de peptidă.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite