Colonelul de la Jandarmerie care bea vin cu cana, la serviciu, după care se urcă la volan. Pedeapsa simbolică primită

Colonelul de la Jandarmerie care bea vin cu cana, la serviciu,
după care se urcă la volan. Pedeapsa simbolică primită

Ofiţerul a băut la muncă şi după s-a urcat la volan

Un colonel din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu amânare, fiind găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului. Potrivit propriei declaraţii, el a băut în timpul serviciului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Colonelul Gabriel Vasiliu (48 de ani) a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, însă sentinţa nu este definitivă. El a recunoscut fapta şi, pentru că pedeapsa i-a fost amânată, va putea să îşi continue activitatea în cadrul IJJ.

Potrivit motivării instanţei, pe 31 iulie 2018, la aproximativ 16.30, un echipaj de Poliţie Rutieră a oprit o maşină marca Opel Astra care era condusă de militar. Pentru că mirosea a alcool, şoferul a fost testat cu aparatul Dragger, care a indicat, la 16.34, o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 mg/l. Gabriel Vasiliu a fost condus la IML, unde i s-au prelevat două probe. “Prin buletinul de analiza toxicologică nr. 907A din data de 01.08.2018 emis de această din urmă unitate (n.r. - IML) s-a stabilit că lt.-colonel Vasiliu Gabriel prezenta o alcoolemie de 1,70 g %o la ora 16:59, respectiv 1,55 g %o, la ora 17:59”, se menţionează în actele de la dosar.

A băut la muncă

Fiind ofiţer la Jandarmerie, ancheta penală deschisă în cazul lui Vasiliu a fost preluată de Parchetul Militar. Procurorul de caz a aflat de la IJJ că ofiţerul a părăsit sediul instituţiei cu aproximativ jumătate de oră înainte de a fi prins băut la volan, mai exact la 15:57:53, la volanul maşinii Opel.

Potrivit listingului oferit de operatorul de telefonie mobilă, între momentul în care a plecat de la sediu şi momentul în care a fost oprit de Poliţie, ofiţerul a discutat de şase ori la telefon, cea mai lungă convorbire fiind de 10 minute. În acelaşi interval, a folosit internetul şi a remis mai multe SMS-uri. Nu se menţionează dacă telefonul a fost folosit în timpul condusului, sau cu maşina trasă pe dreapta. În timpul anchetei, procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care a stabilit că, atunci când a fost testat, ofiţerul ar fi putut avea o alcoolemie în sânge de 1,77 la mie.

„Conform analizei Curba Widmark, alcoolemia atingea nivelul de 1,8 g la mie în jurul orei 16 şi a scăzut, în mod constant, de la acest moment (...) Este dovedit, astfel, că pe întreaga perioadă de conducere, de la părăsirea unităţii şi până la depistare, inculpatul a condus cu alcoolemie peste limita legală”, a relevat expertiza.

Cu alte cuvinte, militarul era băut când a ieşit de pe poarta unităţii. Pus în faţa evidenţelor, la audieri, colonelul Vasiliu a declarat că a băut „la serviciu” trei căni cu vin roşu, fără a mânca, între orele 15 şi 15.35.

Reprezentanţii IJJ spun că ancheta discipinară în cazul bărbatului a fost suspendată pe parcursul procedurii judiciare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: