Colonelul de la Jandarmerie care bea vin cu cana, la serviciu, după care se urcă la volan. Pedeapsa simbolică primită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerul a băut la muncă şi după s-a urcat la volan
Ofiţerul a băut la muncă şi după s-a urcat la volan

Un colonel din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu amânare, fiind găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului. Potrivit propriei declaraţii, el a băut în timpul serviciului.

Colonelul Gabriel Vasiliu (48 de ani) a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, însă sentinţa nu este definitivă. El a recunoscut fapta şi, pentru că pedeapsa i-a fost amânată, va putea să îşi continue activitatea în cadrul IJJ.

Potrivit motivării instanţei, pe 31 iulie 2018, la aproximativ 16.30, un echipaj de Poliţie Rutieră a oprit o maşină marca Opel Astra care era condusă de militar. Pentru că mirosea a alcool, şoferul a fost testat cu aparatul Dragger, care a indicat, la 16.34, o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 mg/l. Gabriel Vasiliu a fost condus la IML, unde i s-au prelevat două probe. “Prin buletinul de analiza toxicologică nr. 907A din data de 01.08.2018 emis de această din urmă unitate (n.r. - IML) s-a stabilit că lt.-colonel Vasiliu Gabriel prezenta o alcoolemie de 1,70 g %o la ora 16:59, respectiv 1,55 g %o, la ora 17:59”, se menţionează în actele de la dosar.

A băut la muncă

Fiind ofiţer la Jandarmerie, ancheta penală deschisă în cazul lui Vasiliu a fost preluată de Parchetul Militar. Procurorul de caz a aflat de la IJJ că ofiţerul a părăsit sediul instituţiei cu aproximativ jumătate de oră înainte de a fi prins băut la volan, mai exact la 15:57:53, la volanul maşinii Opel.

Potrivit listingului oferit de operatorul de telefonie mobilă, între momentul în care a plecat de la sediu şi momentul în care a fost oprit de Poliţie, ofiţerul a discutat de şase ori la telefon, cea mai lungă convorbire fiind de 10 minute. În acelaşi interval, a folosit internetul şi a remis mai multe SMS-uri. Nu se menţionează dacă telefonul a fost folosit în timpul condusului, sau cu maşina trasă pe dreapta. În timpul anchetei, procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care a stabilit că, atunci când a fost testat, ofiţerul ar fi putut avea o alcoolemie în sânge de 1,77 la mie.

„Conform analizei Curba Widmark, alcoolemia atingea nivelul de 1,8 g la mie în jurul orei 16 şi a scăzut, în mod constant, de la acest moment (...) Este dovedit, astfel, că pe întreaga perioadă de conducere, de la părăsirea unităţii şi până la depistare, inculpatul a condus cu alcoolemie peste limita legală”, a relevat expertiza.

Cu alte cuvinte, militarul era băut când a ieşit de pe poarta unităţii. Pus în faţa evidenţelor, la audieri, colonelul Vasiliu a declarat că a băut „la serviciu” trei căni cu vin roşu, fără a mânca, între orele 15 şi 15.35.

Reprezentanţii IJJ spun că ancheta discipinară în cazul bărbatului a fost suspendată pe parcursul procedurii judiciare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite