Fost colonel SPP prins beat la volan, într-o „misiune operativă“ cu soacra şi soţia. Cum a fost pedepsit de justiţia română

Fost colonel SPP prins beat la volan, într-o „misiune
operativă“ cu soacra şi soţia. Cum a fost pedepsit de justiţia română

Cazul colonelului SPP Eugen Costin a avut un parcurs judiciar atipic FOTO Adevărul

Un colonel din cadrul Serviciul de Protecţie şi Paza (SPP), trecut între timp în rezervă, a primit o pedeapsă de 1 an şi 1 lună de închisoare, cu amânarea pedepsei, fiind găsit vinovat de neglijenţă în serviciu şi conducere sub influenţa alcoolului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eugen Adrian Costin (47 de ani) a fost inspector şef al SPP pe judeţul Iaşi şi a fost judecat pentru o faptă comisă pe 31 ianuarie 2016, când, la ora 22.00, în timp ce se afla într-o „misiune operativă”, a intrat cu maşina de serviciu, proprietatea SPP, într-un tramvai ce circula în zona centrală a Iaşului. În maşină se afla soacra, soţia şi copilul colonelului, prima dintre ele fiind rănită. Femeia nu a depus însă plângere penală, militarul fiind absolvit astfel de infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

La locul accidentului, colonelul a fost testat, reieşind o alcoolemie în aerul expirat de 0,58 mg/l. Probele biologice prelevate în seara respectivă au relevat valori ale alcoolului din sânge de 1,35 g‰, respectiv 1,15 g ‰. Potrivit declaraţiei unui martor, confirmată de colonel, militarul ar fi fost, înainte de accident, la restaurantul Bolta Rece, unde a băut 200-300 de whiskey, a mâncat o ciorbă şi o friptură şi, la final, a băut o bere. Potrivit unui document al SPP, în ziua accidentului Costin a raportat conducerii structurii că, în jurul orei 21.00, deci cu o oră înainte de accident, „se va deplasa cu autoturismul de serviciu pentru realizarea unor activităţi operative”.

În timpul procesului, judecătorii au aflat că Adrian Costin a plătit reparaţia maşinii de serviciu, precum şi pe a tramvaiului pe care îl lovise. Magistraţii relevă însă că şeful SPP Iaşi ar fi obţinut maşina avariată, ce era deţinută în parcul auto al Poliţiei Rutieră Iaşi, fără permisiunea procurorului de caz. Poliţistul care i-ar fi dat vehiculul a încetat raporturile de muncă la scurt timp după acest episod, pensionându-se.
Deşi a recunoscut încă din timpul anchetei că a condus beat maşina instituţiei, SPP nu l-a concediat pe colonel. Acesta a fost trecut în rezervă abia pe 21 iulie 2017, la un an şi jumătate de la accident.

„Adevărul” a solicitat informaţii detaliate despre măsurile dispuse de SPP împotriva colonelului Eugen Costin, însă instituţia a refuzat să răspundă şi ne-a remis următorul punct de vedere laconic: „Persoana la care faceţi referire nu mai este de 10 luni angajatul instituţiei noastre. Acesta a achitat integral toate daunele rezultate în urma producerii accidentului”. În ciuda apelurilor telefonice insistente, în cursul zilei de ieri reprezentanţii biroului de presă nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi explicaţii suplimentare.
Tribunalul Militar arată în motivare că a amânat pedeapsa colonelului SPP deoarece acesta, „a avut o bună conduită în societate şi la locul de muncă” şi nu este recidivist. Reporterii „Adevărul” s-au deplasat, în cursul zilei de ieri, la domiciliul colonelului pentru a obţine un punct de vedere de la acesta însă Costin nu a fost găsit acasă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: