Colecţia de dosare penale a baronului Nichita. Spionajul amantei a deschis cutia Pandorei pentru primarul Iaşiului

Colecţia de dosare penale a baronului Nichita. Spionajul amantei a deschis cutia Pandorei pentru primarul Iaşiului

Gheorghe Nichita s-a umplut de dosare penale după ce procurorii l-au acuzat că şi-a spionat amanta FOTO Adevărul

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, va fi cercetat într-un nou dosar penal la DNA, al treilea, pentru un credit realizat de municipalitate din bani publici şi care ar fi fost cheltuit în mod iresponsabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Păcatele trecutului îl urmăresc pe primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. Baronul din capitala Moldovei va fi cercetat într-un alt dosar, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma unei decizii luate la finele săptămânii trecute. 
 
Tribunalul Iaşi a decis, vineri, ca o ordonanţă a DNA prin care procurorii au clasat un dosar ce-l viza pe Nichita să fie desfiinţată iar anchetatorii să înceapă urmărirea penală împotriva baronului de Iaşi. Decizia luată de justiţie duce automat la redeschiderea unui dosar penal în care Gheorghe Nichita a fost cercetat pentru abuz în serviciu şi care a fost închis la DNA în luna septembrie a anului 2014. 
 
Istoria dosarului de la DNA 
 
În 2011, Gheorghe Nichita era reclamat la DNA de către trei consilieri locali după ce, arătau aceştia, primarul Iaşiului dar şi alte persoane din conducerea instituţiei, ar fi cheltuit în mod ilegal un credit de 50 de milioane de euro, contractat de la banca Dexia. La respectiva plângere era ataşat şi un raport al Direcţiei de Finanţe, în care inspectorii relevau că primăria ar fi decontat ilegal mai multe sume de bani unor firme ce au câştigat contracte de asfaltare la Iaşi. În acel moment, separat de dosarul înregistrat la DNA, Primăria Iaşi a contestat în instanţă, pe latură civilă, raportul finanţiştilor, obţinând câştig de cauză în primă instanţă însă pierzând definitiv procesul, pe 24 aprilie, urmare a unei soluţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Prin această sentinţă, judecătorii din Capitală stabileau un prejudiciu de cel puţin 2,4 milioane de lei, pe care municipalitatea va trebui să o achite. 
 

 
În ceea ce priveşte dosarul penal de la DNA, acesta a fost soluţionat înainte ca sentinţa civilă să fie pronunţată, dispunându-se clasarea faptelor. “Întrucât în niciunul dintre cazuri mai sus prezentate (n.r. lucrările efectuate din fonduri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind producerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situaţii dintre cele prevăzute de art. 297 CP se va dispune clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. abuzul în serviciu)”, se precizează în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.
 
Răsturnarea de situaţie 
 
După ce DNA a clasat dosarul în care Gheorghe Nichita era acuzat de abuz în serviciu, unul dintre semnatarii plângerii, fostul consilier local Sorin Ionescu, a atacat ordonanţa în instanţă. Contactat telefonic de “Adevărul”, Ionescu a precizat că îşi doreşte ca DNA să finalizeze cât mai rapid cercetările din acest dosar ce va fi redeschis.  
 
“Mă bucur că o judecătoare tânără de la Iaşi (n.r. Corina Cornelia Sava) a putut vedea încălcări ale legii penale acolo unde DNA Bucureşti, cu toată echipa, nu a putut vedea aceste încălcări. Pot să constat că toate răutăţile şi încălcările legii făcute de primarul Nichita, în ultimii 10 ani, au început să îl ajungă din urma, şi va trebui să plătească pentru ele”, a spus Sorin Ionescu. 
 
La rândul său, avocatul Dragomir Tomaşeschi, fost prefect în legislatura PDL, dar şi cel care l-a reprezentat pe Ionescu în instanţă şi la DNA, ne-a precizat: “Iată că după cinci ani de când am scos la iveală acest furt făcut cu asfaltarile în municipiul Iaşi de la banca Dexia, Gheorghe Nichita va fi cercetat de DNA Bucureşti în urma hotărârii Tribunalului Iaşi. Acest dosar a fost ignorat atâţia ani deşi existau trei rapoarte, ANAF, ANRMAP şi expertiză tehnică a compoziţiei asfaltului pentru care ieşenii trebuie să platească 80 de milioane de euro.”
 
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, nu a comentat decizia Tribunalul Iaşi.
 
Celelalte dosare ale lui Nichita 
 
Gheorghe Nichita este, în prezent, arestat la domiciliu într-un dosar în care DNA îl cercetează pentru instigare la abuz în serviciu. Baronul de Iaşi a fost şi reţinut pentru 24 de ore în acest dosar în care este acuzat că ar fi transformat Poliţia Locală din Iaşi într-o gardă personală. Nichita le-ar fi ordonat angajaţilor Poliţiei Locale, dar şi altor persoane angajate în sistemul public, să o urmărească pe amanta sa, Adina Samson, angajată în cadrul Primăriei Iaşi. Dosarul în care Nichita este acuzat că ar fi comandat spionarea amantei sale a fost disjuns dintr-un alt dosar, aflat în continuare în cercetare la DNA şi în care infracţiunile pentru care a început urmărirea penală sunt de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. DNA a confirmat, la solicitarea corespondentului “Adevărul”, existenţa dosar de corupţie şi a precizat că acesta se află, în continuare, în lucru la procuror. Instituţia nu a furnizat însă informaţii referitoare la faptele imputate baronului de Iaşi. După arestul la domiciliu al primarului de Iaşi, acesta a fost plasat într-o vilă din cartierul Copou din oraş şi a refuzat să demisioneze de la cârma oraşului, invocând că doreşte continuarea proiectelor edilitare pe care le-a început în Capitala Moldovei. 

CITIŢI ŞI:

Cum îşi minţea Nichita amanta. Femeia i s-a confesat speriată într-o seară: „Mă urmăreşte un Seat negru“

Armata de slugi a baronului Nichita

VIDEO Adina Samson, fosta iubită a primarului de Iaşi, declaraţii extrem de grave despre Nichita: „M-a bătut, m-a ameninţat cu violul şi cu moartea“

De ce a intrat DNA în patul lui Nichita. Legătura dintre blonda primarului Iaşiului, spionajul pe bani publici, mafia din Poliţia Locală şi un dosar penal secret

Armata de slugi a baronului Nichita. Cazuri ratate de politiştii-spioni ai primarului: copilă ucisă în Copou, statui furate din parc

STENOGRAME Primarul Nichita a apelat la un interlop din clanul Corduneanu pentru a-şi identifica amanta

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Cine este blonda lui Gheorghe Nichita. Ascensiunea frumoasei Adina Samson, slăbiciunea baronului de la cârma Primăriei Iaşi

Baronul Nichita este cercetat într-un dosar de trafic de influenţă. Cum a descoperit-o DNA pe blonda lui Nichita

Cum îşi minţea Nichita amanta. Femeia i s-a confesat speriată într-o seară: „Mă urmăreşte un Seat negru“

Primarul Gheorghe Nichita, cercetat sub control judiciar. Avocatul Striblea: „Nu poţi aresta un om cu acuzaţii derizorii, doar pentru că e lider politic”

UPDATE Primarul Gheorghe Nichita, reţinut 24 de ore de DNA. Baronul Iaşului este acuzat că folosea Poliţia Locală ca să-şi spioneze duşmanii

VIDEO Poliţia Locală Iaşi, garda secretă a baronului Nichita. Cum abuza în văzul lumii instituţia aservită primarului PSD

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările