Clinica din Iaşi pentru „Marele ars“ este gata, dar va putea fi folosită abia peste un an. Care sunt cauzele situaţiei aberante

Clinica din Iaşi pentru „Marele ars“ este gata, dar va putea fi folosită abia peste un an. Care sunt cauzele situaţiei aberante

Fotografie suprinsă imediat după incendiul devastator din clubul Colectiv FOTO Adevărul

Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi are o nouă clinică de chirurgie plastică, construită după standarde moderne, pe care nu o poate folosi din lipsa aparaturii corespunzătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi are o nouă clinică de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, dar din lipsa echipamentelor necesare nu o poate folosi.

Prin urmare, clinica funcţionează, în continuare, într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF şi Oftalmologie ale spitalului. Clinica va fi organizată în noul spaţiu după ce va fi dotată corespunzător, cel mai devreme în iunie anul acesta.

„Clădirea a fost modernizată, adaptată la standarde înalte, cu circuite specifice. Pentru «Marele Ars», de exemplu, s-au respectat anumite condiţii, astfel încât pacientul să fie îngrijit în condiţiile cele mai bune“, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Potrivit altor estimări, clinica va deveni funcţională anul viitor, după cum a arătat într-o conferinţă de presă Mihai Chirica, primarul Iaşului, care a subliniat că spitalul a transmis deja necesarul de investiţii Ministerului Sănătăţii. „S-au transmis la Ministerul Sănătăţii gândurile privind dotările de la noua secţie de arşi din cadrul Spitalului «Sfântul Spiridon», secţie care a fost finalizată şi căreia o să-i facem inaugurarea în perioada următoarea. Intenţionăm să punem în funcţiune şi această secţie până la sfârşitul anului curent sau la jumătatea anului viitor”, a precizat Chirica.

Pentru a dota clinica cu echipamentele necesare, Spitalul „Sfântul Spiridon“ are nevoie de 15 milioane de lei. Proiectul de consolidare şi reabilitare a clădirii în care va funcţiona clinica de chirurgie plastică şi reparatorie a spitalului a început din 2012. Doi ani mai târziu, lucrările realizate în proporţie de 60% au fost blocate din lipsă de bani.

Proiectul a fost deblocat în septembrie 2016, când Ministerul Sănătăţii a alocat 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. În ultimii doi ani, clinica de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi şi-a desfăşurat activitatea în condiţii de provizorat, într-un spaţiu restrâns, în saloane şi săli de operaţie împrumutate sau comune cu alte clinici. Clinica a fost mutată într-un spaţiu improvizat odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Iaşi. În noul sediu finalizat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, clinica va avea 35 de paturi, dintre care patru destinate „marilor arşi”.

Citeşte şi:

Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi are o nouă clinică de chirurgie plastică, construită după standarde moderne, pe care nu o poate folosi din lipsa aparaturii corespunzătoare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: