Clinică anti-cancer neautorizată în judeţul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica fără autorizaţie de la Vânători
Clinica fără autorizaţie de la Vânători

Medicul ginecolog Mihai Botez încearcă să atragă bolnavii de cancer într-un sanatoriu de la marginea Iaşiului, cu promisiunea că-i va vindeca prin intermediul unor tratamente alternative.  

Medicul Mihai Botez, împreună cu doi colaboratori, doctorii Ioan Pârvulescu şi Florin George Frunză, a construit o casă imensă în localitatea ieşeană Vânători, comuna Popricani, pe care o promovează drept sanatoriu destinat bolnavilor de cancer.

Iniţial, am luat legătura cu doctorul Botez arătându-ne interesaţi să cazăm la „Themis-Art Sanatorium" o rudă bolnavă. Deosebit de amabil, medicul ginecolog a explicat cum pacientul va fi tratat şi cazat în cele mai bune condiţii. Costurile, pe măsură. „Veniţi cu toate documentele bolnavei, o evaluăm şi o internăm pentru vreo săptămână. Apoi o puteţi lua acasă, dar angajaţii noştri, asistentele medicale, vor veni la domiciliu. Ca s-o cazăm la noi şi să-i oferim şi tratamentul ar costa destul de mult, cam 1.000 de euro lunar. Oricum, deocamdată nu puteţi s-o lăsaţi pentru că funcţionăm doar ca ambulatoriu, n-am deschis efectiv", ne-a detaliat doctorul Mihai Botez.

Două variante diferite

După câteva zile am revenit cu un telefon şi ne-am prezentat în calitate de ziarişti. Placa doctorului Botez a fost cu totul alta: va fi un centru de zi cu tratamente naturiste, cu personalităţi marcante din medicina alternativă care vor colabora la clinică. Medicul s-a întors la 180 de grade şi a susţinut că, de fapt, pacienţii vor sta în clinică doar câteva ore, cât vor beneficia de tratamentele naturiste: ceaiuri miraculoase, terapie cu lumini şi cu muzică, reflexoterapie, tratamente cu laser şi prezenţa unor clarvăzători.

Un şarlatan vinde „leacuri“ anticancer 

„Este un centru de zi pentru cei cu boli grave. La dispoziţia pacientului se pune o rezervă, în care va sta doar câteva ore. Nu este sanatoriu, oamenii nu se cazează aici, ci vor veni ca să beneficieze de un altfel de tratament. Nu se vor face nici măcar injecţii, ci tratamente cu infuzii, laser, reflexoterapie, ceaiuri, fitoterapie, prin lumină, vom avea şi clarvăzători, e o altfel de medicină. Profesorul Constantin Milică vrea să colaboreze cu noi", ne-a explicat doctorul Mihai Botez.

 
Ginecologul Mihai Botez

Ginecologul Mihai Botez


Interfitron, "medicamentul-minune"

„Adevărul" a prezentat în urmă cu doi ani o altă şarlatanie a doctorului Mihai Botez. Acesta susţinea că a fabricat un „leac-minune", care i-ar vindeca pe bolnavii de cancer. Fost cadru didactic la Universitatea de Medicină din Iaşi, Botez se promovează în continuare drept „omul care a învins cancerul". Aşa-zisa reţetă-minune este prezentată pe site-ul www.asicursurimedicale.ro, sub denumirea de Interfitron, un medicament care ar distruge tumorile maligne. Mulţi dintre pacienţii care au ajuns în cabinetul doctorului Botez s-au plâns că lichidul şi pastilele primite în schimbul a 1.000 de lei sau chiar 1.500 de lei lunar nu-i ajută.

Alexandru Mantale (25 de ani) povestea în 2010 cu durere că mama lui a fost diagnosticată cu tumori canceroase la creier. În 2008 a fost operată la Craiova, după care a început să caute un tratament de vindecare în Iaşi. Disperată, femeia a apelat la doctorul Mihai Botez.
Mama lui Alexandru Mantale a fost la cabinetul particular al medicului, i-a arătat analizele, iar el a asigurat-o că va trece peste boală dacă ia Interfitron. „A spus că, dacă pune aceste pastile sub limbă conform unui orar, se va însănătoşi. I-a cerut 1.000 de lei pe ele, i le-a pus într-un plic şi a trimis-o acasă. I-a spus că va veni să o vadă la domiciliu, dar nu a trecut nici măcar o dată", povestea tânărul în 2010. După patru luni în care a achitat taxa impusă, femeia nu a simţit nicio îmbunătăţire a stării de sănătate. Ba, mai mult, boala a recidivat. „Atunci am început să mă interesez şi am aflat că şi mama unui amic de-al meu a apelat la doctorul Botez şi, cu tot acest tratament-minune, a murit acum un an. Am vorbit pe un forum cu o tânără din Bucureşti al cărei tată a luat Interfitron, tot fără rezultat.Vin oameni de peste tot la el, din disperare", spunea Alex.

 Oncologii acuză: "Nicio dovadă ştiinţifică"

Oncologii ieşeni au desfiinţat strategia lui Botez şi au contestat efectele benefice ale Interfitronului. „Aici (pe site - n.r.) scrie de Interfitron, dar nu este pusă nicio dovadă ştiinţifică. Trebuie să apară publicaţii, să fie recunoscut ca să putem crede informaţiile enumerate", spunea în 2010 doctorul Lucian Miron, oncolog la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, unde vin zilnic 80 de bolnavi de cancer din toată zona Moldovei.

Şi oncologul Mihai Marinca, de la aceeaşi unitate medicală, contesta Interfitronul: „Doctorii menţionaţi aici nu-mi sunt cunoscuţi, iar bolile de care sufereau pacienţii trataţi nu mi se par relevante pentru promovarea medicamentului. Eu n-aş recomanda un asemenea tratament, dar aceşti pacienţi se leagă de orice. Dacă totuşi medicamentul face minuni, este foarte rău că nu ni s-a adus şi nouă la cunoştinţă. Cred totuşi că, dacă era o descoperire atât de minunată, s-ar fi ştiut de ea".

"Nu există tratamente cu ceaiuri în cancer"

„N-am nicio idee cine este acest doctor, n-am auzit de el. Dacă este ginecolog, să trateze pe ginecologie. Dacă tratează cu clarvăzători, este clar că nu vorbim despre un cabinet medical. Cine i-a autorizat lui să funcţioneze cu ceaiuri, masaj, reflexoterapie?! Nu există tratament cu ceaiuri în cancer. Sunt nişte limite care trebuie respectate", a replicat ieri Gabriel Dimofte, reputat specialist în oncologie, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

 Sanatoriu fără avize sau autorizaţii

Că în comuna lor ar funcţiona un sanatoriu au aflat cu surprindere şi oficialii Primăriei Popricani. Clădirea, care ar urma să fie dată în folosinţă până la sfârşitul anului, nu respectă suprafaţa, mărimea şi înălţimea specificate în autorizaţia de construcţie. „Colega de la Urbanism ştie doar despre o autorizaţie de construcţie pentru locuinţă, nu pentru un sanatoriu, însă, chiar şi aşa, ceea ce a făcut dumnealui acolo este ilegal. Clădirea arată cu totul altfel decât pentru ce obţinuse autorizaţie. Avea ceva cu o terasă deasupra, apoi a mai făcut o clădire alături şi le-a unit, ieşind ceva ce noi nu am aprobat. Cei de la Urbanism fac demersuri de notificare pentru a vedea de ce nu s-a respectat autorizaţia", spune Elena Teşcu, secretarul comunei Popricani.

Din datele de la Urbanism se pare că doctorul Botez trebuia să construiască pe o suprafaţă de 59,5 metri pătraţi. „Are autorizaţie de construcţie pentru o locuinţă cu parter şi un etaj din 2009. Ceea ce a făcut acolo nu corespunde cu ce i s-a aprobat. A construit în plus, iar clădirea nouă este legată de cea veche care exista acolo. Pentru că nu a respectat autorizaţia, o să-l notificăm", spune Alina Elena Roman de la Urbanism.

Doctorii Ioan Pârvulescu, Florin George Frunză şi Mihai Botez


Doctorii Ioan Pârvulescu, Florin George Frunză şi Mihai Botez 

Mai mult, nici aviz sanitar n-a obţinut de la instituţiile abilitate. Medicul Botez susţine însă că nu are nevoie de aşa ceva. „Este un centru de zi şi nu am nevoie de aviz sanitar, ci doar de autorizaţie de construcţie, pe care am şi obţinut-o. Am început construcţia acolo în urmă cu 15 ani", spune doctorul Botez. Reprezentanţii de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi îl contrazic însă. „Pentru centrele de zi, în cazul în care construcţia nu există, trebuie să aibă aviz de la DSP, iar dacă construcţia există, are nevoie prima dată de aviz de la Ministerul Sănătăţii şi apoi şi de la DSP", spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

 Cercetat penal din 2005

Doctorul Mihai Botez este în atenţia oamenilor legii din 2005, după ce Ordinul Asistenţilor Medicali (OAM) din Iaşi a făcut plângere la Parchet, în care îl acuza de înşelăciune. Scandalul a ieşit la iveală după ce un asistent s-a trezit că studiile făcute la Fundaţia Themis-Art, condusă de Mihai Botez, nu sunt acreditate.

Mai exact, Botez ţinea cursuri de pregătire pentru asistent social medical care nu erau acreditate de Direcţia Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei sau de vreun alt organism abilitat. Medicul susţinea însă că are aviz de funcţionare de la Ministerul Muncii şi de la cel al Educaţiei. Documentele au fost date însă doar pentru înfiinţarea fundaţiei, nu şi pentru susţinerea de cursuri. După parcurgerea orelor la zi, persoanele înscrise la cursurile de asistent social medical primeau o hârtie fără valoare. Când încercau să se angajeze, se izbeau de refuz.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei! 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite