Cireşele cu cea mai târzie coacere din Europa, create în România. Sunt bune de mâncat abia în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cireşele George FOTO Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi
Cireşele George FOTO Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi

Luna august este luna lui George. George nu este o persoană, ci un soi de cireşe care se coc la jumătatea acestei luni. Soiul a fost creat de cercetătorii Staţiunii Pomicole Iaşi.

Condiţiile climatice din ţara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistenţă la ger. Un astfel de soi este George, creat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi. 

Nu această caracteristică îl face vedeta staţiunii, ci perioada de coacere. Este printre puţinele soiuri din Europa care se coc în luna august, lucru care-l face extrem de atractiv pentru comercianţi şi consumatori. Practic, vine cu recolta într-un moment în care soiurile obişnuite au dispărut deja de pe tarabe.

Specialiştii Staţiunii de cercetare dezvoltare pomicolă Iaşi l-au creat pentru a ne bucura de gustul cireşelor proaspete şi aproape de toamnă, fiind şi cel mai târziu soi de cireşe din Europa.

„Secretul este rodul muncii staţiunii de patruzeci de ani. Am căutat în cele 28 de soiuri pe care le avem omologate şi brevetate să întregim, să lărgim cumva perioada de recoltare şi perioada de consum, pentru că este bine de ştiut: Europa nu are cireaşă mai mult de 45 - 50 - 60 de zile. Iar noi am venit cu acest soi. 

Suntem în luna august şi el este pe pom. Unul dintre bunicii lui George este un soi italian”, a spus pentru TVR Iaşi Gelu Corneanu, directorul Staţiunii de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Iaşi.

Fructele sunt roşii şi alungite, de mărime mare, 6-8 grame, şi rezistente la crăpare. Pulpa se desprinde uşor de pe sâmbure, este suculentă şi are gust dulce, uşor acidulat.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dan Dungaciu: „În Afganistan, China vrea să devină America Asiei!“

Unde este „Marea Nordului”, paradisul sălbatic din Moldova care face concurenţă litoralului Mării Negre

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite