Ciomăgeala de la Ruginoasa, o adunare flower-power. Cum au renunţat bătăuşii în premieră la biciuri, lanţuri şi bâte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria bătăii tradiţionale desfăşurate în ultima zi a anului în localitatea ieşeană Ruginoasa, combatanţii au renunţat la obiectele contondente.

Peste 1.000 de localnici din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat în dimineaţa zilei de astăzi, 31 decembrie, pentru a asista la celebra confruntare între tinerii mascaţi. Cu toate acestea, pentru prima dată în istoria de peste 70 de ani a tradiţiei, "combatanţii" s-au prezentat în faţa audienţei fără bâte, lanţuri, ciomege sau biciuri.

În schimb, câţiva zeci de oameni costumaţi în straiele tradiţionale au mers la primărie şi l-au urat pe edilul comunei.

„Sătenii s-au adunat în jurul orei 5.30 în trei puncte din comună, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au pornit spre locul de întâlnire. Participanţii purtau costumaţia specifică, dar nu au mai avut bâte, lanţuri sau biciuri asupra lor, ca în alţi ani. Nu am avut nici un incident şi nu a fost nevoie să intervenim. Oamenii s-au îndreptat către primărie, unde l-au urat pe primar. După ora 8.30, membrii celor două grupuri au început să se disperseze. Le mulţumim oamenilor că s-au comportat civilizat şi că nu au existat incidente”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la acest eveniment.

Teoretic, în comuna Ruginoasa ar trebui să existe şase cete, care să se confrunte în cele trei puncte enumerate mai sus de către reprezentantul Jandarmeriei. În fiecare dintre cele trei sate există ceata din deal şi ceata din vale, care ar trebui să se lupte pentru supremaţie în anul ce stă să înceapă. Câştigătorii au dreptul să aleagă cele mai frumoase fete din sat şi să organizeze balurile.


În trecut, au avut loc confruntări violente între localnici şi jandarmi

image

Anul acesta, doar patru cete s-au organizat, s-au costumat şi au mers separat la primar să-l ureze. Practic, n-a mai avut loc nici măcar o confruntare vizuală sau verbală. Sătenii au fost convinşi să renunţe la violenţă prin mobilizarea fără precedent a autorităţilor.

În ultimele trei zile în comună au fost mobilizaţi în jur de 100 de jandarmi şi poliţişti, inclusiv luptători S.A.S. (Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei), care i-au lămurit pe combanţi că încalcă legea şi că sunt pasibili de sancţiuni drastice. "Încăierarea, ultrajul contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul ilegal de armă albă în locuri publice, vătămarea corporală distrugerea, blocarea drumurilor publice, constituie fapte cu caracter penal, care pot fi   sancţionate, cu închisoarea. Solicităm locuitorilor comunei Ruginoasa să se manifeste paşnic în cadrul evenimentului, pentru ca toţi participanţii să se bucure, în linişte, de un obicei străbun", a fost mesajul transmis de Poliţie în ultimele zile.

Caracterul violent al manifestării de la Ruginoasa a scăzut în intensitate în ultimii ani, după o serie de incidente grave, care au generat mobilizarea forţelor de ordine.

În 2007, de pildă, sătenii s-au ales cu şase dosare penale şi 20 dintre aceştia au fost amendaţi de jandarmi.

În decembrie 2011, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciomăgelii violente, iar un tânăr de 17 ani a ajuns în comă la spital. A scăpat cu viaţă, dar a rămas paralizat.

În 2012, intervenţia jandarmilor i-a obligat pe săteni să renunţe la tradiţionala bătaie dintre ani, la fel ca şi în cursul anului trecut.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Meci fără învingător în bătaia de la Ruginoasa. Sătenii, supăraţi că jandarmii şi poliţiştii nu i-au lăsat pe flăcăi să-şi dea cu bâtele în cap

FOTO Tradiţie de Anul Nou: capre, mascaţi şi lupte cu bâte

„Colindul cu Vasilică”, "Nunta urâţilor" şi "Malanca", obiceiuri specifice Bucovinei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite