Cinism birocratic: unei femei nu i se recunoaşte legal moartea, la doi ani de la deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: digi24.ro
FOTO: digi24.ro

Birocraţia din România a creat cazuri ciudate de multe ori, însă unele dosare care pot fi regăsite pe rolul tribunalelor din ţară sunt comice pentru unii, dar tragice şi sfidătoare pentru cei care se află în miezul problemei.

O femeie din judeţul Iaşi a fost „înviată” temporar de către instanţă, pentru că a murit în alt oraş decât cel a cărei primărie eliberase certificatul de deces. Procesul ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, care să corecteze ceea ce s-a scris iniţial în acte, dar este încă pe rol, deşi au trecut aproape doi ani. 

Povestea halucinantă începe în luna august a anului 2019, atunci când un bărbat a mers la Serviciul Stării Civile Iaşi pentru a înregistra decesul mamei sale. Actul constatator al decesului a fost întocmit, iar certificatul de deces a fost eliberat, însă, apoi, autorităţile au realizat că în certificatul medical constatator era menţionată Secţia exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”, lucru care, conform legii din România, actul de deces trebuie făcut la primăria localităţii în care a murit persoana. Astfel, actul de deces ar fi trebuit întocmit la Bârnova, nu la Iaşi, aşa cum s-a întâmplat în cazul ieşencei. 

Pentru ca lucrurile să revină la normal, instituţia Stării Civile din Iaşi a cerut anularea actului iniţial şi a certificatului de deces, pentru a se elibera unele noi, la Bârnova. „Având în vedere că, în mod eronat, actul de deces a fost întocmit de către o altă instituţie decât cea competentă, instanţa constată că cererea de anulare a acestuia este întemeiată. În ceea ce priveşte certificatul de deces, se reţine că acesta nu face parte din categoria actelor de stare civilă, fiind emis ulterior, în baza actului de deces, nefiind aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate", au apreciat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au dispus anularea actului de deces, însă nu şi a certificatului aferent.

În urma acestei sentinţe, Serviciul Stării Civile a făcut apel, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului, iar ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă modificare într-un act oficial, s-a transformat într-un proces în toată regula. 

„Mortul viu”, poveste veche în judeţul Iaşi

Judecătorii ieşeni s-au mai confruntat cu astfel de cazuri stranii. Ultimul proces asemănător a început la sfârşitul anului 2020 şi a continuat şi anul acesta. Gabriel Luca, din comuna ieşeană Răducăneni, a fost declarat mort de către familie, după ce acesta dispăruse de acasă şi nimeni nu ştia nimic despre el, iar trupul neînsufleţit al unui bărbat găsit în apropierea comunei a fost înmormântat, crezându-se că este vorba despre cel dispărut. Pe 10 decembrie 2020, a avut loc înmnormântarea trupului găsit în râul Jijia. Din data de 10 decembrie şi până pe 18 decembrie membrii familiei lui Gabriel Luca au trăit cu gândul că fiul lor e mort şi înmormântat, însă, vineri, 18 decembrie, membrii familiei au avut parte de o surpriză uriaşă. Gabriel Luca a apărut viu şi nevătămat la poarta familiei sale, iar mama sa a trecut printr-o spaimă care putea să-i provoace moartea. Judecătorii din Iaşi au admis faptul că Gabriel Luca, „mortul viu” din comuna ieşeană Răducăneni, este în viaţă, în ciuda faptului că fusese declarat mort în acte, abia după aproape patru luni de la apariţia sa. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Imagini şocante cu tânărul care a ucis şapte copii şi doi adulţi într-o şcoală din Kazan: „M-am crezut Dumnezeu, apoi m-am transformat într-un monstru” VIDEO

Paşaportul COVID. Cum vor funcţiona certificatele digitale verzi pentru călătoriile din interiorul UE

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite