Cine este dezvoltatorul imobiliar care a pus pe jar un oraş, după ce o stradă refăcută cu bani europeni s-a surpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiţă FOTO Facebook Daniel Niculiţă
Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiţă FOTO Facebook Daniel Niculiţă

Daniel Niculiţă este cel care a atras atenţia opiniei publice, după ce fundaţia la un bloc de 12 etaje, construit de acesta pe un versant, a determinat o alunecare de teren, care a generat numeroase blocaje în trafic în unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Iaşi.

Numele lui Daniel Niculiţă a fost des invocat în spaţiul public în ultimele zile, după ce masive alunecări de teren au fost sesizate în zona Rond Vechi de pe şoseaua Nicolina din Iaşi. În urma denivelărilor masive la trotuar, pistă de biciclete şi spaţiu verde, dar şi a fisurilor din stradă, circulaţia în zonă a fost restricţionată, în prezent în zonă traficul fiind în continuare deviat, iar banda de lângă bordură închisă. 

Situaţia de pe şantierul din zona CUG a stârnit numeroase reacţii vehemente în spaţiul public, ieşenii reclamând lejeritatea cu care au fost aprobate proiecte imobiliare în ultimii ani în oraş, mai ales că municipiul nu are un plan urbanistic general (PUG) actualizat, documentul în baza căruia sunt legiferate investiţiile datând din 2007.   

Absolvent al Liceului cu Program Sportiv din Bacău, potrivit profilului său de Facebook, Daniel Niculiţă este considerat un tânăr „rechin“ imobiliar al Iaşiului. Consultând actele de urbanism emise de Primăria Iaşi în 2017, atunci când Direcţia Arhitect-şef era condusă de Alexandru Mustiaţă, se observă că numele investitorului ieşean apare în numeroase documente. Practic, Niculiţă are în derulare sau a finalizat numeroase imobile în zone centrale ale oraşului, printre care şi strada Moldova, o zonă de case aflată peste drum de ansamblul Palas. 

Pe numele lui Daniel Niculiţă apar, printre altele, un certificat de urbanism pentru locuinţe colective, birouri şi spaţii comerciale pe un teren proprietate de pe strada Sfântul Andrei, de asemenea, aflată peste drum de ansamblul Palas. În iulie anul trecut, Niculiţă a obţinut un certificat de urbanism pentru „supraetajarea cu un nivel clădire existentă pe teren proprietate“ pe strada Moldovei, nr. 30. Tot în aceeaşi zonă, dezvoltatorul primind la începutul anului trecut undă verde pentru un alt bloc de locuinţe colective. Blocurile din această zonă au P+4 sau P+6. În mai 2017, Niculiţă a primit undă verde şi pentru imobilul care a generat întregul scandal din Rond Vechi. Planul Urbanistic Zonal vorbeşte de un P+12, dar şi două nivele subterane de parcare. 

Verificările celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au arătat, potrivit Ziarul de Iaşi, grave probleme atât la întocmirea documentaţiei, cât şi la execuţie. „Investitorul nu a asigurat o documentaţie completă, aşa cum se impune de către reglementările tehnice în vigoare. Astfel, nu au fost întocmite expertiza geotehnică şi raportul de monitorizare geotehnică a execuţiei”, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi”, inspectorul şef judeţean, dr. ing. Radu Lupăşteanu.

Amenzile pe care le poate primi Niculiţă ajung şi la 40.000 de lei. Dezvoltatorul imobiliar a declarat pentru „Adevărul“, imediat după ce a izbucnit scandalul din CUG, că alunecarea ar fi determinată de prezenţa unor „hrube“: „Avem un grafic de monitorizare a lucrărilor pe trei luni. Acolo am făcut un zid de sprijin cu piloţi dubli, special ca să ţină strada şi teren. Sunt infiltraţii de apă şi nişte straturi de nisip, care s-au scurs puţin. Am descoperit nişte hrube, iar apa şi nispul au lucrat puţin, s-a strecurat printre piloţi şi a provocat lăsările de teren“. 

Potrivit celor de la ApaVital sesizări cu privire la lucrările proaste din zonă s-au făcut din decembrie. Tot la mijlocul lunii trecute, primarul Mihai Chirica a decis înlocuirea din funcţie a arhitect-şef interimar, Alexandru Mustiaţă, la câteva luni după ce picase pentru a doua oară examenul de numire definitivă în funcţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite