Cinci români care au învins cancerul îşi spun povestea după 10 ani de la marea victorie. „În perioada de început am aflat cine îmi erau prietenii adevăraţi“

Cinci români care au învins cancerul îşi spun povestea după 10 ani de la marea victorie. „În perioada de început am aflat cine îmi erau prietenii adevăraţi“

Iuliana Tomoioagă, Ligia Cosoi, Jan Ciubotariu, Daniela Amihalachioaiei şi Nicu Cozma au fost diagnosticaţi în urmă cu 10 ani cu cancer FOTO Facebook/Bucuria de a fi

Proiectul „Există viaţă după cancer” cuprinde lansarea cărţii cu acelaşi nume, semnată de Mihaela Palade Gheran, şi vernisajul unei expoziţii de fotografie, realizată de Dragoş Iliescu, în care sunt prezentate portretele celor cinci foşti pacienţi, diagnosticaţi cu cancer în urmă cu 10 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia „Bucuria de a fi“ din Iaşi, coordonată de psihologul şi psihoterapeutul Mihaela Palade Gheran, organizează marţi, 20 martie, la ora 15.00, la Palatul Culturii din municipiu, lansarea cărţii „Există viaţă după cancer” şi vernisajul unei expoziţii de fotografie în care sunt prezentate portretele unor bolnavi care au primit diagnosticul de cancer acum mai bine de 10 ani. Cartea descrie propria experienţă a psihoterapeutul Mihaela Palade Gheran, diagnosticată cu cancer în 2015. 
 
„Diagnosticul de cancer m-a proiectat, brusc, într-o lume complet nouă, incoloră, cu gust amar şi miros de citostatice - lumea pacienţilor. Este o lume complet nouă, în care aproape că nu mai contează celelalte roluri pe care le ai în viaţa ta, nivelul carierei sau banii din contul personal. Este o lume bântuită de frică, de durere şi suferinţă. O lume care defineşte o nouă faţetă a identităţii tale: cea de bolnav“, subliniază psihologul, la începutul cărţii „Există viaţă şi după cancer“. 
 
Expoziţia de fotografie aduce în prim plan cinci ieşeni cu profesii diferite - un maistru mecanic, doi ingineri chimişti, un profesor universitar şi un economist – care, în urmă cu cel puţin 10 ani, au fost diagnosticaţi cu cancer. Acum, cei cinci duc o viaţă normală întrucât, cu ajutorul tratamentelor medicale, au învins boala. „ Scopul proiectului este de a motiva, susţine, încuraja şi a sădi speranţă în sufletul celor diagnosticaţi cu cancer, familiilor lor, şi, de ce nu, şi a majorităţii societăţii care te îngroapă odată ce ai fost diagnosticat cu cancer“, precizează organizatorii evenimentului. 
 
Psihologul şi psihoterapeutul Mihaela Palade Gheran
 
Pentru proiectul „Există viaţă după cancer”, cei cinci foşti pacienţi au răspuns la mai multe întrebări, printre care cum le-a influenţat viaţa diagnosticul de cancer şi ce sfaturi le-ar oferi unor bolnavi care primesc acelaşi diagnostic. 
 
Mai jos, răspunsurile celor cinci pacienţi:
 
1.Daniela Amihălăchioaei, economist şi consultant în domeniul frumuseţii, diagnosticată în urmă cu 10 ani cu carcinom tiroidian papilar. În 2008, pacienta a făcut radioterapie şi a fost operată. În momentul în care a aflat că are cancer, Daniela Amihălăchioaei a intrat în depresie. „M-am «debusolat». Imediat am fost diagnosticată cu o depresie severă. Nici nu mai ştiam prea bine ce să fac, cum să fac? În perioada de început am aflat care sunt prietenii adevăraţi. Cei pe care îi credeam prieteni m-au părăsit, dar încet-încet am găsit sau mai bine-zi, m-au găsit oameni de la care nu te aştepţi să fie lângă tine să te susţină, să te salute doar. Contează foarte mult să ai pe cineva căruia să-i poţi destăinui şi cele mai ascunse gânduri. Să te asculte, să te sfătuiască... Şi, da, am găsit. Viaţa mea s-a schimbat radical. Eu m-am schimbat radical. Nu mai tolerez nimic. Am reuşit cu susţinerea permanentă a soţului şi copiilor, care, mulţumesc lui Dumnezeu, au fost tot timpul lângă mine“, a precizat economistul.  
 
 
2. Iuliana Tomoioagă, inginer chimist, diagnosticată în 2002 cu cancer mamar. La recomandarea specialiştilor, pentru distrugerea tumorii localizate la sân, pacienta a făcut chimioterapie şi tratament chirurgical. „Diagnosticul de cancer m-a făcut să apreciez mai mult viaţa, să trăiesc cu mai multă intensitate. Am simţit nevoia să-mi petrec mai mult timp cu cei dragi şi să fiu înconjurată de prieteni. Unei persoane recent diagnosticate de cancer i-aş recomanda să creadă în puterea sa, în iubirea celor din jur, în experienţa medicilor şi să nu abandoneze niciodată ideea că va învinge“, a subliniat Iuliana Tomoioagă. 
 
 
3. Ligia Cosoi, conferenţiar la Facultatea de Teatru de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, a fost diagnosticată, în 2008, cu cancer chimiotratat, iradiat şi operat chirurgical. Cadrul didactic a subliniat pentru proiectul „Există viaţă după cancer” că, odată cu aflarea diagnosticului, a analizat situaţia în care se afla şi şi-a stabilit o strategie. „Am găsit forţa să trasez o strategie: ce depinde de mine şi cum pot influenţa, şi, de cealaltă parte, ce trebuie să las, plină de speranţă, în grija Domnului. Am avut încredere în echipa de specialişti şi în schema de tratament! Mi-am alcătuit un program de alimentaţie sănătoasă, de mişcare în aer liber, meditaţii, mi-am continuat activitatea profesională, creativă, dar mi-am acordat şi clipe de răgaz atunci când am simţit că e nevoie“, a declarat Ligia Cosoi.
 
 
4. Jan Cibotariu, fost maistru mecanic, diagnosticat în 2007 cu cancer de colon. „După aflarea veştii, care mi-a confirmat că aveam o boală păcătoasă, am simţit o mare poftă de a trăi. Mi-a venit pofta de viaţă altcumva. Mai distractiv, mai cu dăruire pentru ca orice fac să iasă mai bine“, a arătat fostul pacient. Jan Cibotariu a fost operat acum 11 ani pentru neoplasmul de colon. După propria experienţă cu cancerul, le recomandă celor care primesc acelaşi diagnostic să aibă încredere în medici şi în indicaţiile lor. Şi, mai ales, încredere în sine. „Este important să nu creadă niciodată că este bolnav, ci să creadă în el. Dacă ar fi să fac o ierarhie a sentimentelor, prima dată este dorinţa de a trăi, apoi este încrederea în tine şi în cei din jur, în medici, în tratament şi în indicaţiile lor. Să nu creadă că este bolnav, ci să-şi spună, la fel ca şi mine, «Sunt sănătos, pregătit pentru viaţ㻓, a nuanţat Jan Cibotariu pentru sursa citată.
 
 
 
5. Nicu Cozma, inginer chimist, a fost diagnosticat cu neoplasm rectal în 2008. În acelaşi an, pacientul a făcut şedinţe de radioterapie, a urmat schema de chimioterapie şi a fost tratat chirurgical pentru distrugerea tumorii. După 10 ani de la propria experienţă cu cancerul, fostul pacient a mărturisit că diagnosticul l-a împins, la început, să abandoneze totul. „Apoi a fost o provocare: am zis că trebuie să lupt până în ultima clipă. În general, sunt o fire optimistă. Şi a ieşit bine. Acum chiar am planuri mari, deşi am vârsta pe care o am, sper să fie un nou început. Am nişte planuri în afaceri, şi sper să reuşesc“, a explicat Nicu Cozma. 
 
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: