Cinci ceaiuri detoxifiante. Care sunt cocktailurile cu proprietăţi deosebite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiurile de cătină, urzică, păpădie, ghimbir şi soc pot fi folosite după mesele îmbelşugate, precum cele de la sărbători.

1.Ceai de cătină

Cătina, un cocktail de elemente esenţiale organismului, conţine vitaminele A, C, E, K şi P, precum şi minerale precum potasiu, fier, sodiu şi magneziu. Ceaiul de cătina întăreşte sistemul imunitar, reduce colesterolul din sânge şi ameliorează unele dureri. Preparat şi consumat iarna, ceaiul de cătină ţine la distanţă gripa sau guturaiul. 

Mod de preparare: La o ceaşcă de 250 ml cu apă fierbinte se adaugă o linguriţă de fructe de catină sau un pliculeţ cu ceai şi apoi se lasă la infuzat în jur de 5-10 minute. Dacă nu vă place gustul acrişor al licorii, puteţi să o îndulciţi cu puţină miere. 

2. Ceai de urzică

Urzica este bogată în vitamine, fibre, proteine şi minerale. Ceaiul de urzici este sărac în calorii şi consumat înainte de masă, conferă senzaţia de saţietate. Planta are proprietăţi detoxifiante, fiind recomandat la început de primăvară şi toamnă, când organismul are nevoie de revitalizare. Fitoterapeuţii arată că ceaiul de urzică îmbunătăţeşte digestia şi grăbeşte eliminarea toxinelor.

Mod de preparare: De regulă se foloseşte urzica proaspăt culeasă. La o cană de apă se adaugă şase-şapte frunze de urzici. Apa se pune la fiert, iar când fierbe, se ia de pe foc, se adaugă frunzele tocate mărunt şi se lasă câteva minute la infuzat. 

3. Ceai de păpădie

Păpădia conţine vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali şi proteine. Unele cercetări preliminarii arată că planta poate îmbunătăţi funcţia renală şi pe cea hepatică. Studiile efectuate pe animale au arătat că păpădia poate normaliza nivelul de glucoză din sânge şi poate diminua nivelul de colesterol. Primele cercetări ştiinţifice efectuate în Europa, pe animale, în prima jumătate a secolului trecut, au arătat că planta creşte cantitatea de urină eliminată şi producţia de bilă.

image

Mod de preparare: 10 grame de frunze uscate se infuzează, timp de zece minute, în 150 ml de apă fierbinte. Ceaiul se poate consuma de două-trei ori pe zi. 

4. Ceai de ghimbir

Ghimbirul conţine numeroase vitamine şi minerale, fiind recunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei. Ceaiul de ghimbir combate disconfortul digestiv şi se recomandă, de regulă, după mese îmbelşugate. De asemenea, planta este utilă pentru tratarea afecţiunilor respiratorii. Ceaiul de ghimbir combate răceala, gripa şi iritaţiile gâtului. 

Mod de preparare: În 150 de ml de apă se adaugă câteva felii de ghimbir sau gimbir dat prin răzătoare. Conţinutul se lasă la foc mic 10-15 minute. Ceaiul se poate îndulci cu miere de albine.  

5. Ceai de soc

Florile de soc conţin uleiuri esenţiale, vitamine şi săruri minerale. Preparatele din flori de soc, socata sau ceaiul, au acţiune laxativă şi antinevralgică. Ceaiul de soc se prepară dintr-o lingură de flori proaspete sau uscate şi 150 ml de apă fierbinte. Conţinutul se lasă la infuzat 5-10 minute şi apoi se îndulceşte cu miere de albine.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite