Cinci cărţi celebre inspirate din fapte reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt multe motive pentru care citim, dar principalul este că vrem să pătrundem într-o lume diferită de a noastră. Când poveştile din cărţi sunt inspirate de fapte reale, emoţiile pe care le trăieşti şi încântarea sunt şi mai mari.

Adevărul este, deseori, mult mai interesant decât ficţiunea, iar asta este dovedit de cinci cărţi a căror poveste este inspirată din realitate. 

1. Toţi oamenii preşedintelui - Carl Bernstein, Bob Woodward

Adevărul poate fi mul mai şocant decât ficţiunea, asta reuşeşte să demonstreze acest thriller politic. Un scandal uriaş care a ţinut cu sufletul la gură o lume întreagă. O relatare despre „cel mai tare subiect al secolului XX”. Aceasta este prima carte despre scandalul Watergate care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze. Cartea a fost publicată în 1974 în SUA.

2. Lista lui Schindler, Thomas Keneally

O poveste pe care în mod sigur o cunoaşteţi, Lista lui Schindler spune povestea afaceristului Oskar Schindler, un om care se înscrie în Partiul Nazist şi îşi dezvoltă business-ul pe seama membrilor de partid, făcându-şi numeroşi prieteni în armata germană. Cu toate acestea, relaţia lui cu evreii este una strânsă, aşa că, în scurt timp, Schindler începe să aibă mustrări de conştiinţă văzând actele de cruzime îndreptate împotriva lor. În scurt timp, el porneşte într-o misiune riscantă pentru salvarea evreilor, cheltuind bani şi resurse importante pentru apărarea acestora. Cartea a fost ecranizată în 1993, în regia lui Steven Spielberg, Schindler’s List câştigând şapte Oscaruri, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film.

3. Dragostea are 11 dimensiuni, Jane Hawking

O mărturie emoţionantă semnată de soţia lui Stephen Hawking, romanul este povestea unui om genial, spusă dintr-o altă perspectivă decât cea pe care o ştim deja. La nunta lor din vara anului 1965, Stephen Hawking fusese deja diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică degenerativă care nu îi mai lăsa prea mulţi ani de trăit. Deşi a fost avertizată de la bun început asupra gravităţii bolii soţului ei, Jane crede că iubirea o va ajuta să depăşească orice dificultate. Naşte trei copii, îl îngrijeşte multă vreme aproape singură pe Stephen şi renunţă la orice carieră proprie. Cu trecerea timpului, dragostea ei se amestecă tot mai mult cu compasiunea. E mândră de succesele ştiinţifice ale lui Stephen, ceea ce n-o împiedică să-i vadă cu luciditate defectele. Se străduieşte să-i sprijine cariera şi să-i fie mereu loială, însă, în cele din urmă, iubirea ei se dovedeşte a nu fi îndeajuns.

4. Jurnal 1935-1944, Mihail Sebastian

Un roman apreciat şi extrem de lăudat de-a lungul anilor, capodoperă a literaturii-document interbelice şi una dintre cele mai tulburătoare şi mai limpezitoare panorame ale vieţii politice şi artistice din România primei jumătăţi a secolului XX, Jurnalul lui Mihail Sebastian şi-a câştigat cu prisosinţă locul printre cărţile fundamentale ale literaturii române.

5. Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris

Un bestseller internaţional, care spune povestea de dragoste dintre un tânăr evreu slovac pe nume Lale şi o altă prizonieră a lagărelor de concentrare, pe nume Gita. Însă, deşi coperta romanului anunţă că „este bazat pe o poveste de dragoste şi supravieţuire adevărată şi puternică”, iar editorul notează că a fost făcută „fiecare încercare rezonabilă de a verifica faptele cu ajutorul documentării disponibile”, totuşi, memorialul de la Auschwitz pune la îndoială aceste afirmaţie, susţinând că „romanul conţine numeroase erori şi informaţii inconsistente cu faptele, precum şi exagerări, interpretări greşite şi diminuări?”. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite