CET Iaşi, coregrafia Primăriei Iaşi într-un faliment inevitabil, cu o miză imobiliară uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Iaşi a intrat în insolvenţă în aprilie 2012 FOTO Adevărul
CET Iaşi a intrat în insolvenţă în aprilie 2012 FOTO Adevărul

Centrala Electrică de Termoficare (CET) din Iaşi s-a vândut la fier vechi după un lung şir de „scăpări“ juridice făcute chiar sub ochii edilului-şef Gheorghe Nichita, dar şi ai specialiştilor din primărie.

Furnizorul de energie termică al Iaşiului se află în mijlocul unui scandal, după o licitaţie în urma căreia s-au înstrăinat chiar şi instalaţii funcţionale. 

Şefii Primăriei Iaşi, în subordinea cărora se află Centrala Electrică de Termoficare (CET), se arată scandalizaţi de situaţie, dar lanţul gafelor juridice şi de management făcute de ei în presupusa tentativă de salvare a centralei i-a adus pe executorii judecătoreşti în poarta societăţii, pregătiţi de dezmembrare.

Dosarul înaintat de Primăria Iaşi la Judecătorie conţine două gafe care au contribuit la întârzierea procesului. Juriştii Primăriei au formulat cererea în numele „Municipiul Iaşi, prin Consiliul Local“. Judecătorii au stabilit că entitatea menţionată nu are calitate procesuală activă. Solicitarea a fost schimbată în „Municipiul Iaşi, prin Primar“, iar judecătorii au admis acţiunea. O altă eroare făcută de juriştii primăriei se referă la pârâţi. Acţiunea a fost formulată împotriva firmei Shine SRL din Galaţi, societatea care nu mai există scriptic, ci s-a transformat de câteva luni în Shine Concept. „Cum poţi să câştigi ceva, dacă te judeci cu cine nu trebuie? Nu este legală procedura. Cred că intenţionat au citat aiurea o firmă care nu mai există de acum trei luni. Eu am aflat de proces după termen. Nici nu am fost citat, pentru că citaţia s-a dus la adresa veche“, a declarat Adrian Simion, avocatul firmei Shine Concept.

ISTORICUL INSOLVENŢEI

CET Iaşi, la care sunt racordaţi în jur de 40.000 de clienţi, a intrat în insolvenţă în aprilie 2012 din cauza managementului defectuos şi a datoriilor de peste 540 de milioane de lei. În septembrie 2012, lichidatorul judiciar al CET a orchestrat o licitaţie dubioasă, în cadrul căreia au fost înstrăinate direct ca fier vechi peste 8.600 de tone de materiale, incluzând atât bunuri dezafectate, cât şi instalaţii funcţionale.

Teoretic, procedura prevede ca bunurile în stare de funcţionare, în cazul de faţă – turbine, cazane, motostivuitoare sau locomotive, să fie încadrate ca atare în caietul de sarcini al licitaţiei. Lichidatorul de la CET, firma Management  Reorganizare Lichidare Iaşi, condusă de Corneliu Mititelu, un specialist care a reorganizat spre faliment societăţi precum Fortus sau Nicolina, a atestat însă că aproape întregul patrimoniu al societăţii poate fi vândut ca fier vechi. Licitaţia a fost adjudecată de Shine Concept SRL, o firmă de apartament cu sediul în Bucureşti şi cu acţionariat misterios, care „a omorât“ concurenţa oferind 21,5 milioane de lei.

Şefii Primăriei susţin că n-au avut habar de bunurile funcţionale scoase la licitaţie, în ciuda faptului că au trimis trei reprezentanţi în comitetul creditorilor, instanţă care aprobă orice demers privitor la stingerea creanţelor. Apoi, niciun oficial al primăriei n-a considerat necesar să asiste la licitaţie. Mai mult, instalaţiile CET nu puteau fi scoase, teoretic, la vânzare deoarece municipalitatea a intentat proces pentru recuperarea patrimoniului de la CET, imediat după ce societatea a intrat în insolvenţă, iar bunurile se aflau în litigiu. Ulterior, din septembrie 2012 şi până în martie 2013, Primăria Iaşi n-a făcut niciun demers legal pentru a stopa ceea ce primarul Gheorghe Nichita numeşte acum „jaful din România pe lichidări, golănia din Ţara Românească“.

Mandatarul Shine Concept este Vasile Septimiu Carp, condamnat în februarie 2013 la 7 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Executorii au fost refuzaţi la poarta CET, iar pe 18 martie au făcut cerere în instanţă privind „autorizarea intrării în încăperi“. În cele din urmă, executarea silită a fost suspendată, iar pe 14 aprilie se va judeca stoparea ei definitivă. Municipalitatea susţine că pasul al treilea ar fi schimbarea lichidatorului, Corneliu Mititelu. Acesta a fost imposibil de contactat de la debutul acestui scandal pentru a răspunde acuzaţiilor.

REPLICA PRIMARULUI NICHITA

Edilul-şef din Iaşi acuză că subiectul CET a fost mediatizat cu rea-voinţă.

„Cum am face noi plângere penală, dacă noi am fi în cârdăşie cu dânşii? Dacă nu porneam noi acţiunea, o parte din echipamente erau deja tăiate. Este vorba despre cealaltă parte a patrimoniului, care nu funcţionează, dar pe care noi vrem să o reabilităm şi s-o punem în funcţiune în viitor“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Opoziţia din Consiliul Local Iaşi se arată însă convinsă că nebuloasa de la CET ascunde, de fapt, o uriaşă mascaradă.

„N-am nicio îndoială că totul este teatru. Nu s-ar fi ajuns niciodată în această situaţie, a executării silite, dacă s-ar fi făcut lucrurile la timp. Singura problemă care i-a surprins pe şefii primăriei a fost mediatizarea subiectului“, este de părere Gabriel Grigore, consilier local din partea PDL Iaşi.
20 de milioane de euro este valoarea minimă a terenului de sub CET Iaşi.

Citiţi mai mult despre situaţia financiară critică de la CET Iaşi:

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

Bătrânelul care a pus mâna pe CET Iaşi. Umblă cu haine ponosite, dar administrează o afacere de 5 milioane de euro la îndemnul unui escroc

Executorul judecătoresc a intrat în CET Iaşi să dezmembreze instalaţiile furnizorului de apă caldă a municipiului. Primăria vorbeşte de "manevre abuzive"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite