Cercetătorii Facultăţii de Agricultură din Iaşi vorbesc despre beneficiile unei plante care are proprietăţi similare cu cele ale culturilor de soia

Cercetătorii Facultăţii de Agricultură din Iaşi vorbesc despre beneficiile unei plante care are proprietăţi similare cu cele ale culturilor de soia

Lupinul plantat în Ferma Ezăreni a Facultăţii de Agricultură din Iaşi  Foto Facebook

Profesorii Facultăţii de Agricultură din Iaşi atrag atenţia asupra unei plante care poate avea numeroase beneficii atât alimentaţie, cât şi în cosmetică. Cercetătorii îi îndeamnă pe fermierii din judeţele Moldovei să o valorifice.

Ştiri pe aceeaşi temă

O plantă ale cărei proprietăţi sunt similare cu cele ale culturilor de soia ar putea fi valorificată de fermierii din judeţele Moldovei. Este vorba despre lupin, plantă care produce seminţe care conţin peste 20% uleiuri şi 40% proteine. 

O cultură experimentală a fost plantată în capitala Moldovei de cercetătorii Facultăţii de Agricultură din cadrul Universitaţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad" Iaşi (USAMV). Florile pot fi folosite şi ca plante ornamentale, iar seminţele - în industria alimentară.
 
 „Platforma experimentală cuprinde testări cu L. mutabilis (3 linii) si L. albus (un soi), în regim de irigat/neirigat, în trei variante de desimi de semănat. De asemenea, este înfiinţat un poligon de evaluare a biodiversităţii în funcţie de specia cultivată ce cuprinde, pe lângă cele două specii de lupin, şi bob, grâu de primăvară, linte şi un nou soi de fasole de câmp”, a punctat conf. univ. dr. Dănuţ Simioniuc din cadrul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi. 

Trei soiuri de lupin sunt cultivate la ferma de la Ezăreni, judeţul Iaşi. Plantele sunt atent monitorizate de cercetători. În această perioadă sunt analizate florile care au mai multe culori.

Lupinul plantat în Ferma Ezăreni a Facultăţii de Agricultură din Iaşi  Foto Facebook

Profesorii Facultăţii de Agricultură spun că plantele ar putea fi valorificate în pământurile mai puţin fertile. „În România, lupinul nu este în prezent o specie foarte cultivată, în ciuda unor calităţi evidente pe care el le prezintă. Este o plantă din familia leguminoasă, deci lasă în sol cantităţi important de azot fixat pe cale simbiotică. Boabele obţinute au calităţi deosebite. Pot fi folosite fie în alimentaţie, fie în cosmetică”, spune prof. univ. dr. Costel Samoil, prorector al USAMV Iaşi. 
 
Lupinul este foarte cunosc în tările din Orient. În Europa este cultivat pentru a spori fertilitatea solurilor sărace. În România planta este foarte puţin cunoscută. Platforma experimentală de la Ezăreni face parte dintr-un proiect european în valoare de 4 milioane de euro.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: