Centrul medical Iaşi a rămas fără ser antirabic. Bolnavii muşcaţi de animale turbate riscă să-şi piardă viaţa

Centrul medical Iaşi a rămas fără ser antirabic. Bolnavii muşcaţi de animale turbate riscă să-şi piardă viaţa

FOTO Arhivă

Serul antirabic nu are înlocuitor şi este absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, centru de referinţă în specialitatea de boli infecţioase pentru Moldova, a rămas fără ser antirabic.
 
Produsul farmaceutic absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie lipseşte din farmacia spitalului de mai multe zile. Potrivit conducerii de la „Infecţioase”, serul antirabic nu se găseşte în spital întrucât nu a mai fost importat de Ministerul Sănătăţii prin Compania Naţională Unifarm.
 
„Nu este ser antirabic în spital pentru că produsul nu s-a mai importat. Importurile de seruri şi vaccinuri se fac doar prin Unifarm, distribuitorul unic al Ministerului Sănătăţii, iar acum acest ser nu se mai găseşte. Spitalul a făcut c­mandă care pur şi simplu nu se onorează. Avem negaţie la comandă pentru că Unifarm nu are serul. Momentan, nu s-a pus problema să avem nevoie, dar de aici încolo nu ştim“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. 
 
În cazul în care un bolnav va ajunge la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu suspiciune de rabie, medicii vor cere ajutor de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit medicului infecţionist, în lipsa serului antirabic, bolnavii muşcaţi de animale şi confirmaţi cu rabie riscă să-şi piardă viaţa întrucât, pe de o parte, produsul nu are înlocuitor, iar pe de altă parte, rabia este o boală cu mortalitate 100/100.
 
„ În lipsa serului, nu există niciun fel de soluţie pentru aceşti pacienţi. La bolnavii care au probabilitate mai mare de boală se face serul antirabic şi apoi vaccinul antirabic. La cei care au probabilitate mică de rabie, se face doar vaccinul“, a subliniat dr. Hurmuzache.
 
Conform medicilor, serul se administrează pentru a introduce în organism anticorpi gata formaţi, care să lupte cu infecţia, în timp ce vaccinul stimulează organismul să-şi creeze anticorpi proprii. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin muşcătură. Singura metodă utilă de prevenire a bolii este vaccinarea cu ser antirabic. Rabia, cunoscută şi cu numele de turbare, se manifestă prin febră, tuse, durere la locul muşcăturii, dureri abdominale, stare de agitaţie, spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, comă şi insuficienţă cardiacă şi respiratorie.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările