Cele mai hazlii metode prin care ajung ţigările de contrabandă în ţara noastră. Coliva „cu tutun“ găsită de poliţişti

Cele mai hazlii metode prin care ajung ţigările de contrabandă în ţara noastră. Coliva „cu tutun“ găsită de poliţişti

Ţigări de contrabandă descoperite într-o colivă de poliţişti FOTO Poliţia de Frontieră Iaşi

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră se confruntă frecvent cu fel de fel de metode inovatoare pe care traficanţii de ţigări le folosesc pentru a introduce tutun de contrabandă în ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii alocaţi pe frontiera de Est a României se confruntă aproape zilnic cu tentative de introducere de ţigări de contrabandă pe piaţa neagră din România. Aproape 18% din tutunul care se fumează în România ar proveni de contrabandă, arată un studiu realizat de compania Novel Reaserch.

Cea mai afectată zonă de traficul cu ţigări netimbrate este nord-estul României, principalele ţări „furnizoare” fiind Republica Moldova şi Ucraina. De-a lungul anilor, zeci de anchete derulate de procurorii de la crimă organizată au dus la arestarea unor lideri ai grupărilor infracţionale transfrontaliere, însă fenomenul nu a putut fi eradicat.

Reţelele clasice care reuşesc să introducă în România milioane de ţigarete pe an se folosesc cel mai adesea de complicitatea unor funcţionari români, ultimii ani ducând la o ofensivă judiciară şi împotriva acestora.

Sunt, însă, şi cazuri mărunte de trafic de ţigări, cel mai adesea amuzante raportat la modalităţile folosite de tranficanţi pentru a trece ţigările peste graniţă. În judeţul Iaşi, la graniţa cu Republica Moldova, poliţiştii de frontieră se confruntă adesea cu traficanţi care încearcă să treacă ţigările cu bărcile sau chiar personal, înotând Prutul cu baxuri de ţigarete legate de ei.La nodurile de frontieră, agenţii au câini specializaţi care pot detecta ţigările de contrabandă. Este nevoie de această procedură întrucât contrabandiştii încearcă prin fel de fel de metode să treacă de graniţă cu ţigări. Maşini modificate special, ţigări puse în anvelope sau în diverse bunuri sunt doar câteva dintre metodele folosite de traficanţi.


În ultima perioadă, poliţiştii de frontieră din Iaşi s-au confruntat şi cu cazuri amuzante. De pildă, o persoană a încercat să treacă ţigaretele ascunse într-o, iar o alta a dezmembrat un laptop pe care la burduşit cu ţigări. O maşină de gătit plină cu ţigări de contrabandă a fost de asemenea descoperită de autorităţi. Un alt bărbat a tăiat buştenii pe care îi transporta prin interior şi i-a umplut cu ţigări de contrabandă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: