Cele mai dure închisori din lume. Zonele unde tortura şi actele sângeroase devin ceva cotidian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţi în curtea închisorii Carandiru din Brazilia. FOTO screendaily.com
Deţinuţi în curtea închisorii Carandiru din Brazilia. FOTO screendaily.com

Penitenciarul este o instituţie în care cei care au săvârşit fărădelegi sunt pedepsiţi cu privarea de libertate. Este astfel un loc de reeducare.

Modalitatea prin care este făcută această reeducare diferă de la o închisoare la alta, iar, cu timpul, unele dintre închisori au devenit locuri cumplite. Este drept că imaginea generală transmisă de o închisoare poate inspira frică, dar unele au devenit locuri cumplite unde tortura şi actele sângeroase devin ceva cotidian.

Iată câteva dintre ele:

Închisoarea militară Tadmor din estul Siriei (la 200 km de Damasc) este cunoscută ca fiind un adevărat lagăr de exterminare. Deţinuţii sunt legaţi de mâni, atârnaţi de tavan şi bătuţi cu ţevi de metal. Uneori, braţele şi picioarele acestora sunt lovite cu topoare. 

Se spune că apogeul cruzimii de la Tadmor a fost atins în data de 27 iunie 1980, atunci când după încercarea de asasinare a preşedintelui Hafez al-Assad de către ramura siriană a Frăţiei Musulmanilor Islamişti trupele de comando siriene conduse de fratele acestuia, Rifaat Al-Assad, au ucis fără motiv circa 500 de deţinuţi, drept avertisment. Acesta a fost cel mai mare masacru din toată istoria penitenciarelor din întreaga lume.

Imagine indisponibilă

Închisoarea Carandiru -  Brazilia

Închisoarea a fost proiectată şi construită în 1920, în Sao Paulo (Brazilia), dar a devenit operaţională în 1956. În cei 46 de ani de funcţionare închisoarea a făcut circa 1.300 de victime. Aici s-au petrecut cele mai mari atrocităţi împotriva oamenilor: torturi oribile, SIDA, tortură legalizată, violuri în grup. Unul din cinci deţinuţi era bolnav de SIDA.

Traiul deţinuţilor din această închisoare era caracterizat de lipsa mai multor necesităţi. Aceştia trăiau într-o mizerie groaznică, nu aveau curent electric şi toalete în celule. 

Din cauza condiţiilor şi a faptului că erau închişi cei mai periculoşi deţinuţi, aveau loc revolte săptămânal. O astfel de revoltă a avut loc în octombrie 1993, când au fost ucişi 111 prizonieri. 

În prezent, penitenciarul este deschis doar pentru a fi vizitat.

Imagine indisponibilă

Închisoarea ADX, Colorado - U.S.A.

      

Această închisoare este cunoscută ca fiind „Alcatrazul din Munţii Stâncosi". Este locul care a adăpostit cei mai temuţi criminali din istoria SUA de-a lungul timpului, un loc brutal de unde nimeni nu a reuşit vreodată să evadeze. 

În clădirile ADX nu sunt ferestre. Iluminatul din interior este asigurat de surse artificiale, iar un detinut, odată intrat în ADX, nu mai vede lumina soarelui decât în momentul în care este eliberat.

adx
Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite