Cel mai vechi monument evreiesc de cult din România, reinaugurat după 12 ani de lucrări de restaurare. Când a fost ridicată Sinagoga Mare din Iaşi

Cel mai vechi monument evreiesc de cult din România, reinaugurat după 12 ani de lucrări de restaurare. Când a fost ridicată Sinagoga Mare din Iaşi

Clădirea Sinagogii Mari din Iaşi FOTO Adevărul

Sinagoga Mare din municipiul Iaşi a fost inaugurată după 12 ani de lucrări de restaurare. Acesta este cel mai vechi monument de cult evreiesc din ţară. Reinaugurarea coincide cu sărbătorea de Hanukkah, “Crăciunul Evreilor”, care are loc anul acesta între 2 şi 10 decembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea Evreilor din Iaşi a organizat ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari, cel mai vechi monument de cult evreiesc din ţară. Reinaugurarea s-a făcut odată cu începerea sărbătorii de Hanukkah, ce se desfăşoară până pe 10 decembrie. 

Primăria Municipiului Iaşi a susţinut financiar lucrările de reabilitare şi, în ultimii ani, a intensificat colaborarea cu membrii Comunităţii Evreilor din Iaşi şi nu numai. 

La inaugurarea şi sfinţirea lăcaşului de cult au participat invitaţi din întreaga ţară, printre care preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, alături de Prim Rabinul României, dar şi invitaţi de peste hotare.

Sinagoga Mare a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României. Potrivit unei inscripţii de la intrare, ar fi existat o sinagogă şi mai veche, pe la 1580. Pe peretele vestic se află o inscripţie referitoare la o posibilă renovare în 1762 sau 1763, rezidirea ei realizându-se în 1823, după ce arsese cu un an înainte. Atunci i s-a dat forma actuală, renovată în 1914. A mai fost reparată în anii 1924-1925, după al doilea război mondial şi după cutremurul din 1977. 

În jurul Sinagogii Mari au apărut, în jurul anului 1800, sinagogi mai mici, de breaslă, cea mai veche fiind aceea a croitorilor evrei. În 1939, Sinagoga Mare era una din cele 112 case de rugăciune din Iaşi. 

Din 2015 a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările