Teiul lui Eminescu, datat cu precizie. Care este vârsta exactă a arborelui considerat un miracol de supravieţuire

Teiul lui Eminescu, datat cu precizie. Care este vârsta exactă a arborelui considerat un miracol de supravieţuire

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou FOTO Adevărul

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi au dat publicităţii un clasament al celor mai bătrâni arbori cu statutul de monument al naturii din judeţul Iaşi. Potrivit raportului, Teiul lui Eminescu este mult mai în vârstă decât s-a speculat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statistica actualizată publicată de APM Iaşi plasează celebrul arbore din Parcul Copou Iaşi pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni copaci din judeţ. Teiul lui Eminescu a fost plantat, potrivit datării, în vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu.

Anul exact este 1556, ceea ce face ca arborele, considerat de specialişti un miracol de supravieţuire, să aibă vârsta de 458 de ani.

De altfel, o mărturie recentă a lui Mandache Leocov, fostul director al Grădinii Botanice din Iaşi şi unul dintre cei mai importanţi specialişti în dendrologie din istoria României, Teiul lui Eminescu avea o statură impunătoare încă din vremea amenajării Parcului Copou.

În 1833, Gheorghe Asachi a proiectat şi a pus în practică şi celebrul Parc Copou din Iaşi. Teiul, care avea să-şi câştige peste jumătate de secol supranumele de "al lui Eminescu", ajunsese deja la o vârstă respectabilă şi se ridica impunător în mijlocul pârloagei pe care enciclopedistul moldovean îşi propusese s-o reamenajeze.

"Teiul nu se potrivea cu planurile lui Asachi, nu intra pe axa principală pe care o proiectase. Dar l-a văzut atât de frumos, încât a hotărât să-l păstreze. Putem spune că Gheorghe Asachi este părintele teilor din Iaşi", a mai spus Mandache Leocov.

Botanistul ieşean crede că arborele, sub care poetul naţional Mihai Eminescu obişnuia să mediteze în vremea şederii la Iaşi, ar mai putea rezista încă 50-100 de ani.

Cel mai bătrân arbore din Iaşi este tot un tei, care se află în curtea Mănăstirii Bârnova. Copacul are vârsta de 674 de ani.

Specialiştii APM, împreună cu cei de la Academia Română, au identificat, în total 160 de arbori din judeţul Iaşi, care vor fi incluşi pe lista actualizată ale plantelor monument al naturii.

Situaţia arborilor monument din judeţul Iaşi -2014 Actualizat by Cezar PadurariuMai puteţi citi:

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Un tei din România, vechi de 500 de ani, ar putea deveni Arborele Anului în Europa. Votarea a fost întreruptă

FOTO Legenda celui mai bătrân stejar din sud-estul Europei, plantat după marea invazie tătară, la umbra căruia s-a odihnit Ştefan cel Mare

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou

Imagini din aceeasi galerie
  • Teiul lui Eminescu din Parcul Copou
  • Teiul lui Eminescu din Parcul Copou
  • Teiul lui Eminescu din Parcul Copou
  • Teiul lui Eminescu din Parcul Copou
  • Teiul lui Eminescu din Parcul Copou
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările