Cea mai veche fotografie din lume. Titulatura este disputată de mai multe instantanee realizate la începutul secolului al XIX-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlul de cea mai veche fotografie din lume este disputat între mai multe imagini care surprind, fiecare pentru prima dată, ipostaze diferite.

Primele fotografii care surprind mediul înconjurător datează de la începutul secolului al XIX-lea.

Cel puţin trei fotografii care surprind pentru prima dată ipostaze diferite din existenţa unui loc pot primi titlul de cea mai veche fotografie din lume.

Potrivit CNN, fotografiile care îşi dispută titlul de prima fotografie din lume sunt imagini diferite realizate în aceeaşi perioadă, două dintre ele aparţinând aceluiaşi autor, Nicéphore Niépce. Inventatorul francez a trăit între 1765 şi 1833 şi este considerat părintele fotografiei

Prima fotografie permanentă a fost realizată de Nicéphore Niépce în 1826 la Saint-Loup-de-Varennes. Fotografia numită „La cour du domaine du Gras” a fost realizată cu ajutorul unei camere obscure, pe o foaie de bitum, de dimensiunea 25x20, tratată cu ulei.

Fotografia uşor neclară surprinde peisajul pe care autorul l-a văzut de la etajul casei sale din Saint-Loup-de-Varennes. În imagine se distinge un hambar, un copac şi un coş înalt în depărtare. Fotografia, considerată cea mai veche din lume, a fost expusă în 2013 la un muzeu din localitatea Manheim, în vestul Germanie, în cadrul expoziţiei „Naşterea fotografiei - capodopere ale colecţiei Gernsheim”.



Cu un an mai devreme, în 1825, tot Nicéphore Niépce a realizat fotografia unui cal alături de un băiat. Imaginea este, de fapt, o gravură pe o placă de metal, realizată prin modificarea solului de către lumina soarelui. Această imagine a lui Nicéphore Niépce din 1825 este cea mai veche fotografie cunoscută.

Prima fotografie care surprinde o persoană a fost realizată la Paris în 1838. Fotografia alb-negru redă un oraş pustiu, în colţul din stânga jos fiind surprinse două persoane. Un bărbat căruia altă persoană cu o siluetă neclară îi lustruişte pantofii.

image



Fotografia numită „Boulevard du Temple” îi aparţine lui Louis Daguerre, francez care a trăit în 1787 -1851 şi care este considerat un pioner al apatului de fotografiat. Inventatorul francez a gândit şi a realizat un aparat care produce imagine pe plăcuţe de cupru sau de argint. Timpul de expunere pentru o fotografie realizată cu aparatul lui Daguerre era de aproximativ şapte minute.

image

Citeşte şi:

Fotografii intime din viaţa lui Freddie Mercury, făcute publice la 25 de ani de la moartea sa: „Era un om absolut minunat, era o bucurie să fii în preajma lui“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite