Cea mai veche biserică catolică funcţională din Moldova, resfinţită după cinci ani de şantier FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Andreea Dima şi pr. Adrian Blăjuţă
Foto: Andreea Dima şi pr. Adrian Blăjuţă

În timpul lucrărilor de restaurare, în interior, s-au găsit monede, morminte şi absida altarului unei biserici din secolul al XVII-lea. Fragmente din acestea au fost păstrate şi integrate într-un muzeu amenajat sub catedrala veche.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, cea mai veche biserică catolică funcţională din Moldova, a fost resfinţită după cinci ani de şantier. 

„Acest eveniment solemn reprezintă cu adevărat un moment istoric în viaţa Diecezei de Iaşi, dar, în acelaşi timp, este şi o ocazie de reflecţie spirituală şi de reînnoire eclezială pentru întreaga noastră comunitate diecezană. Suntem chemaţi nu doar să admirăm aspectul exterior, istoric sau artistic al Catedralei, ci, mai ales, să redescoperim importanţa ei ca Biserică – mamă, casă de rugăciune şi de sfinţire pentru toţi credincioşii, semn al comuniunii în credinţa cu apostolii şi cu urmaşii lor”, a transmis PS Iosif Păuleţ. 

La consacrarea altarului şi redeschiderea Catedralei, au participat mii de credincioşi, 10 episcopi şi aproximativ 200 de preoţi.

GALERIE FOTO

În urmă cu cinci ani, Biserica Româno-Catolică „Adormirea Maicii Domnului" a intrat în restaurare, întrucât nu mai prezenta siguranţă pentru credincioşi.

Lucrările au început în 2018, după ce anterior s-au făcut cercetări arheologice, prilej cu care s-au găsit monede şi mormintele unor episcopi şi preoţi misionari.

Monumentul istoric conţine un ceas solar montat în 1813 pe peretele sudic al bisericii, o orgă cu 21 de registre adusă în 1904 din Austria şi un candelabru din bronz poleit realizat la Paris.

Pictura a fost realizată în 1869 de un călugăr franciscan.

Slujba de resfintire a fost şi momentul în care în altar au fost depuse relicvele mai multor sfinţi şi fericiţi.

Lăcaşul de cult catolic este cel mai vechi din Moldova şi a fost renovat printr-un proiect european care a presupus lucrări de consolidare şi restaurare, demarate la 14 iunie 2018, care au costat 5 milioane de euro.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Veşti proaste de la un expert în sănătate publică. Răzvan Cherecheş: „Valul 4 COVID-19 va fi mai mare decât celelalte“

Copaci tăiaţi ilegal, găsiţi în pădurea unde au fost bătuţi şi umiliţi un activist de mediu şi doi jurnalişti

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite